algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

El Govern commemora els primers 25 anys d'ajuntaments democràtics

Un centenar de batles i exbatles assistiren a l'acte del castell de Bellver

El pati del castell de Bellver va ser l'escenari escollit pel Govern balear per commemorar els primers 25 anys d'ajuntaments democràtics. Des que tingueren lloc les primeres eleccions municipals, el 1979, més de dos-cents ciutadans han exercit de batle o de batlessa als pobles de Mallorca. Prop d'un centenar d'ells assistí a un acte solemne, ambientat amb música de cambra i presidit pel conseller d'Interior, José María Rodríguez, la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, i la primera edil de Palma, Catalina Cirer.

La lectura del primer capítol deLlibre de les Bèsties, de Ramon Llull, posà el punt literari a una vetlada que s'havia d'allargar fins al lliurament dels diplomes. Abans es guardà un minut de silencia pels batles ja finats.

En el seu discurs, Rodríguez començà comparant els plens dels consistoris amb les àgores de l'antiga Grècia, «on tots els ciutadans, per damunt d'ideologies i condicionaments socials, forjaven la voluntat popular». Després de fer un recorregut històric per les institucions municpals des de l'època de Jaume I, el conseller va reconèixer el paper que han jugat tots els responsables dels consistoris. A continuació esmentà tots aquells que es convertiren en batles el 1979.

Cirer, per la seva banda, apel·là a la «unió dels municipalistes» per aconseguir escurçar «la distància que actualment existeix entre el que tenim i el que necessitam». Després d'agrair la «lluita» de tots aquells que havien fet possible els avanços democràtics, la batlessa es recordà de les dones que havien dirigit els ajuntaments i admeté que en aquest camp «encara s'ha d'avançar molt». I és que en vint-i-cinc anys amb prou feines hi ha hagut una dotzena de batlesses. La presidenta del Consell de Mallorca, batlessa de Costitx des de 1979, reivindicà un millor finançament i més competències per als ajuntaments, «que són les institucions amb més responsabilitat».

A l'acte commemoratiu varen ser presents, entre d'altres, el batle d'Inca i president del Parlament, Pere Rotger; el batle de Manacor, Antoni Pastor; el conseller de Medi Ambient i batle de sa Pobla, Jaume Font; i l'exbatlessa de Calvià Margarita Nájera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris