algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El PSM vol que l'Estatut inclogui el dret a tenir un habitatge digne

Aposten pel reconeixement dels referèndums i de les parelles de fet

El PSM va presentar ahir la seva darrera proposta en relació al futur Estatut d'Autonomia. El portaveu parlamentari del grup nacionalista, Pere Sampol, i el secretari general de la formació, Gabriel Vicens, proposen que la reforma inclogui un títol dedicat als drets i deures dels ciutadans de les Illes.

Es tracta de vint-i-set articles que preveuen el dret a accedir a un habitatge «digne»; el reconeixement de les parelles de fet, amb independència de la seva orientació sexual; el dret a morir amb dignitat, a promoure consultes populars i a rebre una educació i una sanitat pública de qualitat. En opinió dels nacionalistes, l'esmentat títol també hauria d'incorporar el deure de conèixer el català -tal com han demanat en distintes ocasions- i altres drets que se suposen bàsics però que actualment no estan recollits explícitament per l'Estatut. Entre aquests destacarien els relatius a la protecció dels infants i de la gent gran; a la protecció de dades; a la participació en condicions d'igualtat en els afers públics o al sufragi universal, lliure, igual i directe. En aquest sentit, tambe es propugna que la llei electoral estableixi les condicions que favoreixin la paritat entre homes i dones en les candidatures.

Amb la proposta del PSM també s'ampliaria el marge de participació dels illencs en l'elaboració de lleis, bé de manera individual bé a través de les entitats organitzades.

La relació dels ciutadans amb els mitjans de comunicació també tenen el seu espai a la iniciativa. Sampol explicà que els electors «tenen dret a rebre dels mitjans de comunicació una informació veraç, objectiva, neutral i respectuosa del pluralisme polític» sobre les candidatures que concorren a cadascun dels comicis. El diputat assenyalà que aquesta prerrogativa s'haurà d'estendre més enllà de les eleccions, «perquè tots hem de poder gaudir d'informacions contrastades i objectives, sobretot si aquestes s'originen des dels mitjans públics». Sampol es referia a la Radiotelevisió de les Illes Balears, IB3.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris