nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Espinosa rebutja que quedin a les Illes les quotes de llet abandonades

Es crearà un grup de treball per compensar el fet insular en l'agricultura

La Conferència Sectorial d'Agricultura, que reuní ahir a Palma a la ministra Elena Espinosa amb tots els consellers autonòmics, va donar el vistiplau al pla de reestructuració del sector làctic. Tot i que el pla reconeix la insularitat a l'hora de repartir quotes de llet -producció assignada a cada ramader-, no permet que les quotes abandonades a les Illes es quedin aquí, com volia la consellera Margalida Moner.

Si fins ara el Govern podia comprar quotes que s'abandonaven -l'any passat en va comprar per tres milions de quilos- per evitar que sortissin de Balears, amb el nou pla no ho podrà fer perquè totes les que s'abandonin aniran a parar a una reserva estatal, que després redestribuirà el Ministeri. El Govern ha aconseguit que la insularitat sigui un criteri de redistribució, però no pesarà tant com pretenia. Tampoc la mida de les explotacions balears, superior al d'altres zones, beneficia les Illes en el repartiment.

L'objectiu de Moner era introduir una disposició al nou pla per garantir, durant cinc anys, que les quotes que s'abandonin a Balears no surtin de les Illes. En ser rebutjada la petició, les ramaderies que vulguin ampliar la producció hauran de demanar-ho a Madrid, competint amb les de zones desfavorides.

Al marge del pla, que s'aprovarà en una propera reunió, el Ministeri començarà a treballar amb Canàries i Balears amb l'objectiu d'establir, a través d'una llei o d'un reial decret, mecanismes per compensar la insularitat en l'agricultura.

La ministra considerà «important» afrontar les peculiaritats insulars per evitar que Balears i Canàries se sentin «discriminades». Per això es crearà un grup de traball conjunt que haurà de dissenyar un «paraigua» perquè no s'hagi de discutir, com fins ara, la qüestió insular en cada aspecte puntual de la política agrària. L'acord que es prengui no tendrà efectes retroactius.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris