algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

El TSJB ratifica els 600.000 euros de multa a Gesa per la gran pana de l'any 2000

L'Alt Tribunal assenyala que es posà en perill l'economia de Mallorca i de Menorca

62978

L'apagada de juny de l'any 2000 s'originà per una avaria a l'estació de Llubí-Son Orlandis.

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) ha ratificat la sanció de 601.012 euros -100 milions de pessetes- imposada pel Govern del Pacte a la companyia elèctrica Gesa per l'apagada elèctrica que afectà de manera intermitent Mallorca i Menorca del 15 al 27 de juny de l'any 2000.

La sentència, que permet a Gesa interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, en culpa la companyia perquè els talls de subministrament de la segona quinzena de juny d'aquell any «no es produïren per causes de força major externes al procés productiu de l'empresa, sinó pel seu mal funcionament». Segons el TSJB, els talls «posaren en perill l'economia i el comerç» de Mallorca i Menorca, perjudicaren la imatge turística i causaren un «greu dany» i «incomptables perjudicis, molèsties i inconvenients» a la població.

La Conselleria d'Economia, Comerç i Indústria, dirigida en aquell moment per Pere Sampol (PSM), obrí un expedient a Gesa i, posteriorment, la multà en considerar que la fallida del sistema elèctric era responsabilitat única de la companyia pel mal estat de conservació de les instal·lacions.

La sentència, que desestima el recurs presentat per Gesa, recorda que el tall de subministrament s'inicià a les 11.24 hores del 15 de juny del 2000 i provocà la caiguda del sistema. A més, durant la reparació de l'avaria es registraren «múltiples incidències» que provocaren talls puntuals durant vuit dies -des del 15 al 27 de juny-, afectant 1'6 milions de clients a Mallorca i a Menorca.

Tot i que la causa fou una pana a la subestació de Llubí, la sentència considera fundada la culpabilitat de la companyia perquè «es van detectar una cascada d'anomalies i deficiències, que no poden sinó ser reveladores d'un mal manteniment i de la falta de l'adequada previsió per a la reposició dels elements integrants del procés productiu susceptibles de trobar-se en estat deficient».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris