nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
19°

Homenatge als morts per la llibertat

Manacor i Porreres celebraren emotius i sentits actes en record dels republicans afusellats el 1936

A.B. / J.M.S. Manacor.
Un fòrum anàrquic de democràcia i de llibertat i un homenatge als qui moriren per la llibertat. Aquest és l'esperit de l'acte amb què any rere any es reuneixen centenars de persones al cementeri de Son Coletes de Manacor, com a homenatge als republicans que moriren per la llibertat. Enmig d'una gran emoció i de llàgrimes, i amb el record ben present perquè «no volem oblidar», hi participaren devers 300 persones. Aquest reconeixement té lloc des de fa 21 anys, amb el concurs de testimonis vius que parlen d'experiències aborronadores.

Un minut de silenci encetava l'acte. Tres dones que patiren el dolor de la Guerra Civil dipositaren una corona de llorer. Francesca Alomar, filla d'un rellotger que hi perdé els seus pares; Joana Caldentey Amer, neboda del batle assassinat; i Maria Rosa Juanes, en representació de la família de les infermeres violades i assassinades. El Comitè de Son Coletes fou el que prengué la iniciativa de tirar endavant aquesta convocatòria.

En nom de l'entitat es va llegir un manifest: «L'essència d'aquesta trobada és retre homenatge a aquells als quals robaren la vida i preservar la memòria d'aquelles atrocitats perquè no tornin a passar mai més, ni aquí ni enlloc del món».

«Un altre goig que sens dubte haurien experimentat aquells lluitadors seria el generat per la notícia de la propera declaració de fill il·lustre del batle Amer per part de la Sala». Convé esmentar que ja se n'ha iniciat l'expedient.

L'homenatge continuà amb una tribuna oberta. Tots els qui volguessin parlar o fer cap comentari tenien el micròfon a la seva disposició. Així, es pogueren escoltar testimonis emocionats, com el de Francesca Alomar, a qui les llàgrimes només li permeteren donar les gràcies per l'acte. Altres també tingueren paraules de record o llegiren poemes que donaren molta emotivitat a la cerimònia.

A Porreres, l'acte organitzat pel PSM se celebra darrere la Creu, devora el cementeri, un lloc on foren executats centenars de republicans de molts municipis de l'Illa. Enguany l'encarregada del parlament fou Margalida Thomàs, membre d'EU i que parlà de la «valenta, comunista i treballadora» Aurora Picornell, que morí afusellada a la Creu. A l'acte hi assistiren entre 70 i 80 persones i els dirigents d'EU, Miquel Rosselló i del PSM, Gabriel Vicens i Bàrbara Bujosa. Els familiars de gent que sofrí represàliaes deixaren un ram de flors en record dels morts.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris