algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
12°

Gabriel Torrens Llabrés relleva Pere Calafat al davant d'Unió de Pagesos

Demanen que es reconegui el cost de la insularitat per a la pagesia


Gabriel Torrens, un agricultor de 37 anys que conrea les seves terres a Ruberts, pren el relleu de Pere Calafat i assumeix des d'aquest cap de setmana el lideratge d'Unió de Pagesos. Durant els darreres tres anys ha estat membre de la comissió permanent d'aquesta entitat associativa, de la qual ja formava part com a afiliat.

Calafat i Torrens, acompanyats pels membres de la nova comissió permanent d'Unió de Pagesos, realitzaren ahir una valoració del vuitè congrés de la seva agrupació, que s'ha desenvolupat durant aquest cap de setmana al Foro de Mallorca.

Anàlisi
Entre altres assumptes analitzats, hi destaquen el cost de la insularitat, una qüestió que preocupa molt els pagesos, els quals exigeixen a l'Administració pública que defensi la necessitat de compensacions davant la Unió Europea; la inclusió en el Règim Especial Balear de les matèries necessàries per a la producció agrícola; i l'aplicació, en fi, de mesures correctores contra les actuacions monopolistes.

Per la seva banda, Gabriel Torrens explicà que no es registraran grans canvis en la línia d'actuació del sindicat, que sota la seva batuta continuarà les directrius extretes d'aquest vuitè congrés.

Altres qüestions analitzades durant les sessions, han estat la necessitat de prioritzar l'aigua per a ús agrari, en segon lloc i per darrere del consum humà; la necessitat d'una planificació urbanística i econòmica que reconegui el lloc pertinent de l'agricultura; el rebuig de la creació de l'empresa pública Fogaiba, «perquè no garanteix la transparència pròpia de l'Administració pública»; la necessitat d'impulsar el cultiu ecològic i el rebuig dels productes transgènics. Així mateix, es debaté la producció d'energia solar com a complement de l'agricultura.

A més, Unió de Pagesos obre les seves portes a afiliats col·laboradors, una nova figura que permetrà accedir a la informació i als avantatges de l'agrupació en el cas de gent que no visqui de manera exclusiva de l'agricultura.

Les jornades es tancaren ahir amb un gran dinar al qual assistiren representants dels diferents partits polítics, a més del secretari d'Estat d'Agricultura, Fernando Moraleda.

De la mateixa manera, durant el dinar es lliuraren els premis Brot, un guardó creat enguany i que es concedirà en cada congrés de l'agrupació a persones que hagin destacat en el món agrari.

Els primers premiats amb aquesta distinció han estat Antoni Coll, de Lloseta, «un president com no n'hi ha hagut d'altre; Joan Rallo, que «fins avui no s'ha aturat mai d'apendre ni d'ensenyar, d'investigar...»; Joana Tugores de Montuïri, «una pagesa que ha aixecat la bandera de la Unió pertot allà on ha anat»; i, a títol pòstum, Pascual Coll de Palma, que fou un dels fundador d'Unió de Pagesos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris