algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Antoni Montserrat: «És lògic que un Govern s'endeuti per donar solució a problemes endèmics»

Antoni Montserrat opina, malgrat tot, que Matas no ha actuat amb coherència

-Com jutjau la política d'endeutament practicada pel Govern balear?
-Què hauria dit el PP si el Pacte de Progrés hagués fet això? Els governs anteriors, tots ells del PP, havien considerat sempre que aquesta no era una política adequada. La veien com d'esquerres, pressionadora fiscalment, centrada en la despesa pública. Per tant, estam davant una incoherència. D'altra banda, és correcte que l'Administració s'endeuti per dur endavant projectes? Crec que sí. El que no era lògic era la demonització que se n'havia fet. Abans el PP presumia que les Balears no eren una comunitat autònoma endeutada. Contràriament, afirmava que això era el que faria el Pacte.

-Hauria d'haver estat més valent el Pacte i haver-se endeutat?
-Sí, per resoldre els problemes endèmics que té aquesta Comunitat autònoma.

-Estan justificats els imposts que s'anuncien per eixugar el dèficit?
-És curiós que els defensors de reduir la pressió fiscal siguin els que augmenten la pressió sobre la benzina. S'han perdut els papers. Des del meu punt de vista, és correcte que se solucionin els problemes amb endeutament i amb més pressió fiscal si és necessari. Ara, diuen que no ho faran si es corregeix la balança fiscal. Correcte. És una llàstima que no ho fessin els passats vuits anys.

-Com caracteritzaríeu el moment econòmic actual de les Illes Balears?
-És un moment d'una certa turbulència. No hi ha, ni molt manco, una crisi. No n'hi ha hagut des del 90-93. Després de l'11-S, la recessió de l'economia alemanya, etc., estam en una, si es pot dir així, estabilitat inestable. Hi ha moments bons i moments dolents, però la tendència econòmica no acaba de pronunciar-se. En termes generals, l'economia continua creixent. Tot i això, la percepció és que això no acaba d'anar bé. En aquests moments, la sensació és que no estam en un bon moment per invertir. El sector industrial, per exemple, travessa per unes circumstàncies dolentíssimes.

Per què?
-Per la competència asiàtica i per la manca d'inversions en I+D. Això darrer és molt greu, perquè hi havia fons europeus. Aquests fons, que s'acaben el 2006, si no es gasten, tornaran a Brussel·les. És el Govern central qui en té la responsabilitat des de l'any 2000.

-Heu parlat de la indústria. Què succeeix amb el turisme?
-El sector turístic, per sort o per desgràcia, actua sempre des de fora. Les accions que duim a terme de les Balears poden molestar o afavorir un poquet, però no tenen la incidència d'altres factors. El factor bàsic és com està l'economia dels nostres clients i com estan els nostres competidors. Els interessos dels tour-operadors i de les grans empreses que mouen el mercat són el que marca. El Govern actual no ho fa malament. Peca un poquet de política virtual. S'actua molt de cara a la galeria.

-Quina incidència va tenir l'ecotaxa?
-L'únic que se li pot dir és que va crear tensió social. I la pregunta del milió és qui la va crear i per què? En aquests moments, què passaria si tenguéssim l'ecotaxa per evitar el dèficit? Crec que hi ha qualcú en aquest Govern que li agradaria tenir-la. Estic convençut que, si el PP hagués governat el 1999, ara tendríem una ecotaxa. L'any 97, vaig assistir a una conferència del director general d'Economia, que va explicar amb pèls i senyals l'ecotaxa que ells pensaven implantar.

-Té raó el PP quan afirma que Zapatero ha posat les Balears a pa i a aigua?
-El problema és el de sempre. No es pensa en les Illes com a poble. Només es pensa en com obtenir el poder. Bisckmark deia que el polític pensa en les eleccions i l'estadista en la pròxima generació. Aquí no hi ha estadistes. Tenim un problema, el dèficit fiscal, i tothom s'hauria d'unir per solucionar-lo. En canvi, s'utilitza com una arma. Ara es poden repetir els mateixos titulars que es feien el 1996, 1997... Tots els presidents han pogut dir el mateix.

-S'ha generalitzat l'escepticisme entre la ciutadania?
-El Règim Especial creà una gran expectativa. Els resultats han desanimat. Ara hi ha un passotisme generalitzat. Si allò hagués funcionat, per ventura, no estaríem així.

-Hi hauria d'haver un gran acord.
-És que és un problema d'Estat per estadistes. S'hauria d'elaborar un pla d'actuació comuna.

-Com a director general d'Economia dedicàreu molts d'esforços a l'Estadística i a la seva divulgació. Com veis l'actuació de l'actual Govern?
-No s'ha seguit el ritme que duiem, sobretot per una cosa. Nosaltres vàrem aprovar una Llei d'estadística amb el consens de tots els grups polítics. D'acord amb ella s'havia de crear un organisme autònom per treballar damunt dades. No s'hi ha avançat gaire. Per governar un país es necessiten dades, no intuïcions. La intuïció és molt important. Però per saber si una carretera o un hospital són necessaris calen dades. És l'única manera de no actuar sota pressions i destinar els recursos allà on són més necessaris.

-No tenim prou dades a través de l'INE i altres fonts?
-L'estadística a l'Estat espanyol està molt bé, però no s'hi té accés amb facilitat. Hem de posar-la a l'abast de la població. La democràcia és plena quan tothom té accés a la informació. Ha d'arribar als col·legis, que la gent entengui què són les dades.

-I no s'utilitza l'estadística per mentir?
-En els darrers anys s'han manipulat molt. Ens atacaren un mes perquè havia pujat la inflació. Trenta dies després, ens tornaren a criticar perquè havia davallat. Deien que el consum privat havia retrocedit i que això era un mal símptoma per a l'economia. Qualsevol cosa valia per demostrar que no s'anava bé.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris