algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Els estudiants de treball social i magisteri són els que fan més pràctiques als «països empobrits»

La UIB destinarà enguany 52.500 euros a beques per la formació i la sensibilització dels universitaris

Els estudiants de les carreres de treball social i magisteri són els que més pràctiques realitzen en països empobrits econòmicament d'Amèrica central, Amèrica del sud i Àfrica. Aquestes pràctiques s'enmarquen dins un programa de beques de la Universitat de les Illes Balears, al qual destinarà durant aquest any 52.500 euros.

L'objectiu és incorporar els joves universitaris a les accions de desenvolupament, contribuint així a la sensibilització dels estudiants i a formar-los en un context molt diferent al del seu entorn habitual.

L'any 2001, la UIB firmà amb el Govern del pacte el primer conveni de col·laboració, que s'ha anat renovant any rere any. La bona valoració feta del programa, tant per part dels alumnes com del professorat, ha fet que s'hagi passat de les quinzes beques inicials a les trenta-dues concedides en la darrera convocatòria. Aquestes s'assignen segons l'oferta de llocs que facin les facultats, que també determinen el tipus de pràctiques a realitzar. En l'últim conveni signat la Conselleria de Presidència i Esports aportarà 380.000 euros.

Els projectes que es duen a terme durant aquestes estades a l'estranger són de caire molt diferent. Els estudiants realitzen des de tallers formatius sobre sexualitat fins a estudis per a l'aplicació d'eines de desenvolupament ecològic.

L'experiència dels participants s'ha recollit en un llibre, patrocinat per la Conselleria: «Apendre a veure el món: testimonis de l'alumnat». On es presenten els objectius de cada un dels projectes i es descriuen les experiències viscudes. En la majoria dels casos, els alumnes es troben amb països i societats molt diferents als que esperaven trobar. Cauen així moltes de les visions estereotipades i descobreixen que l'empobriment és només econòmic però que aquests llocs els ofereixen riqueses en molts altres aspectes.

El major nombre de beques es realitzen al Marroc i Perú, malgrat que les destinacions oferides són àmplies a Xile, Guatemala, El Salvador, Brasil o Cuba entre d'altres. Una dada interessant és que el nombre de dones que s'acullen a aquestes beques duplica el dels homes.

La UIB s'implica des de fa uns anys en tasques de cooperació al desenvolupament. Les iniciatives van dirigides a formar professionals capacitats, garantint l'actualització en els seus coneixements.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris