nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

La ruta contra el feixisme

Unes 200 persones recorregueren a Manacor els llocs que recorden la Guerra Civil i la repressió

86988

La Ruta de la Vergonya en el monument de Portocristo.

J.M.Sastre
Just devora el parc municipal de Manacor ara hi ha el teatre, la Policia Local i el parc infantil on els nous manacorins juguen en els jocs infantils. Aquest lloc era l'any 1936 el cementeri vell. Actualment la gent passa per aquest indret de la ciutat i gairebé ningú sap que «fou un dels principals punts d'afusellament massiu de Manacor, un vertader camp d'extermini» durant els anys de repressió franquista.

Unes 200 persones de Manacor i altres municipis de l'Illa realitzaren ahir la denominada «Ruta de la Vergonya» per la capital del Llevant i Porto Cristo, un tomb que consistí a visitar els indrets del terme municipal que foren escenari per un o altre motiu del capítol més negre de la història del segle passat.

Un grup de veïns de Manacor va decidir organitzar aquesta «Ruta de la Vergonya» que ja va recórrer fa gairebé un mes els carrers de Palma, amb els objectius d'explicar el que va ocórrer, «curar» per sempre «la malaltia de l'oblit i la vergonya», fer un homenatge als morts i defensar als vius «que encara ploren» i per la necessitat «de tornar enrere tot allò que no volem que torni a passar». A cada un dels llocs que visità la ruta, s'oferí una explicació del que hi succeí. L'aportació i redacció d'aquests textos fou realitzada per Antoni Tugores, Bernat Nadal i Tomeu Ferrer.

La ruta començà davant l'Ajuntament de Manacor, un edifici on Franco fou declarat fill adoptiu de la ciutat. Entre les parets de la Casa de la Vila, el 29 de desembre de 1936 «era humiliat i maltractat el batle Antoni Amer «Garanya» abans de ser afusellat. A continuació s'arribà als actuals jutjats, un lloc on «hi foren recloses centenars de persones, desenes de les quals foren afusellades, sense ser sotmeses a judici».

La propera estació fou a la plaça de sa Bassa, on hi ha els locals que foren requisats a la CEDA on es feien interrogatoris i tortures. També a la plaça hi ha el que fou edifici d'ERB des d'on «el comte Rossi féu les seves proclames feixistes». En referència a l'italià, un testimoni de l'època, Joan Galmés «Cuixa», explicà molt emocionat que en temps de Rossi ell tenia 12 anys i veié arribar un cotxe a sa Bassa on duien un pres que posteriorment seria afusellat. «Aquest home era el pare de la meva dona, el padrí dels meus fills i el mataren... Los Dragones de la Muerte feren molta feina», digué.

L'expedició sortí després cap a l'Escola de sa Graduada, que fou utilitzada com a «centre de detenció il·legal i de tortura». D'aquí s'arribà al ja citat cementeri vell, on els participants agafaren l'autobús per partir cap a Son Coletes, escenari de molts afusellaments. «La Ruta de la vergonya» acabà a Porto Cristo amb la visita al monument per la victòria feixista i al dels militars.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris