muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Els xerpes, claus per assolir la muntanya

El grup d'expedicionaris inspeccionarà avui la cascada de gel del Khumbu

JUAN CARLES PALOS. Enviat especial a l'Everest.

Tots ells habiten la regió de Solu-Khumbu, s'han criat als peus de les muntanyes més altes de la Terra i han fet del seu ofici una important alternativa econòmica a la tradicional activitat agrícola i ramadera de la zona. El nom de la seva tribu s'ha convertit, fins i tot, en denominació d'origen d'un determinat tipus de vida llegendària, però una vegada es connecta amb la seva realitat les coses són ben diferents.

«La muntanya sols és una feina més, molt més perillosa que qualsevol altra, tot i que ens dóna molts de doblers. Però la meva vida és més important que fer cim», explica Pemba Rinji Sherpa, un dels cinc xerpes de primer nivell que acompanyen l'expedició mallorquina a l'Everest. Nascut a Kharikhola, molt a prop de Lukla, Pemba és fill de xerpa però mai permetrà que els seus fills ho siguin.

Ells no són porters, tan sols entren en escena quan comença l'atac al cim. El seu sou oscil·la entre els 2.000 i els 2.500 dòlars per expedició, i la seva feina es pot perllongar durant dos mesos. Als seus 34 anys, ha pujat quatre vegades el cim del «sostre del món», i assegura que la segona quincena de maig és la millor època per fer cim. Pemba explica que «som com els actors secundaris, mai triomfarem com l'estrella. Però la gent ha de saber que molts no arribarien a dalt de tot sense el nostre suport i experiència».

Des del camp base fins al cim de l'Everest hi ha més de 3.500 metres de desnivell. Els xerpes de primer nivell carregaran el material -tendes, fogons, sacs, menjar, cordes, oxigen, etc.- dels diferents campaments, quatre fins al Coll Sud, a 8.100 metres sobre el nivell de la mar. En la majoria dels casos, l'alpinista contracta entre un i dos xerpes per tal de descarregar la major quantitat de pes posible. «Tot depèn d'allò que ens paguin. Amb doblers tot és possible, fins i tot que algú que no sap cordar-se uns grampons pugi al Sagarmatha», afirma.

Pemba R. Sherpa treballa durant sis mesos com a xerpa, cinc a les grans expedicions i un acompanyant trèkkers per la zona. S'inicià a la professió als 17 anys com a portejador i després com a ajundant de cuina en els camps base. Des del 97 és xerpa de primer nivell. La seva aspiració és retirar-se el 2010 i dedicar-se a l'agricultura, en els camps que té la família a Kharikhola.

Jopela -sembla que recuperat de la seva contractura-, Oli i «els dos Tolos» (Quetglas i Calafat) inspeccionaran avui la cascada del Khumbu. Una passejada per les fondes esquerdes d'aquest laberint de gel, forrat d'escales metàl·liques i cordes fixes, els servirà per prendre consciència del dur i llarg procés de mes i mig que tot just ara comença.

Les tradicionals banderes d'oracions ja onegen sobre el camp base. Després de la cerimònia de pregràries i bendicions que els xerpes organitzaren per garantir l'èxit d'aquesta aventura, i que finalment va ser oficiada pel lama de Pongboche, els expedicionaris mallorquins dedicaren bona part de la jornada a inspeccionar el material que diumenge pujaran els xerpes cap els camps I i II. Mentrestant, el grup farà nit demà sobre la cascada de gel del Khumbu, a 5.900 metres d'alçada, per al sendemà continuar fins al camp II i baixar ràpidament al base.

Es tracta d'un procés lent, en el qual els metres es conquereixen pas a pas, i que s'anirà repetint al llarg d'un mes, fins que al voltant de dia 15 de maig es situin sobre el Coll Sud, a punt per fer cim i dur Mallorca a dalt de tot.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris