nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Els permisos d'habitabilitat del Consell cauen un 20% a Mallorca

Aquesta davallada es produeix després de sis anys d'increment ininterromput

Les cèdules d'habitabilitat -l'últim requisit per entrar a viure a un habitatge- concedides pel Consell de Mallorca, van davallar l'any 2004, després de sis anys d'increment continuat. Amb la caiguda de l'any passat es recuperen els nivells del 2000, any en què es començaren a aplicar les primeres moratòries a la construcció, que ara deixen entreveure els seus efectes.

Segons les dades del Consell, l'any 2004 es concediren 8.714 cèdules d'habitabilitat per a habitatges, 1.788 per a locals i 30 per a edificis residencials, que inclouen hostatges i apartaments turístics. En total és concediren 10.532 cèdules, la majoria (8.724) per a primera ocupació. Tant les cèdules totals com les d'habitatge entregades l'any passat suposen entre un 18% i un 20% menys que les atorgades l'any 2003 i situen el sector en els nivells del 2000. En aquell any, el Consell atorgà 10.855 cèdules, 8.736 per a habitatges.

Fins l'any passat, la concessió d'aquests permisos havia augmentat des de l'any 1996 a un ritme de mil cèdules per any aproximadament. Aquest fet demostrava una evolució a l'alça del sector de la construcció i una recuperació favorable de la crisi de principis dels noranta, que l'any 1992 provocà una reducció a la meitat del nombre de cèdules concedides. Aquell any es passà de 12.849 permisos a 7.857 el 1993.

Ara, l'indicador se situa per sota de les xifres anteriors a la crisi de principi dels noranta i deixa entreveure els efectes que les moratòries han tingut sobre la construcció. Entre la concessió d'una autorització per construir un habitatge i l'entrega de la cèdula d'habitabilitat poden passar més de dos anys i això explicaria que els efectes de les moratòries no es començassin a notar fins l'any passat. La recuperació econòmica i el fet que les moratòries s'aixecassin a principi de 2004 també faria preveure una evolució a l'alça de cara a un futur proper.

A més de les 10.532 cèdules entregades l'any passat, el Consell concedí 129 documents equivalents, 75 en sòl urbà i 54 en sòl rústic. El departament de Territori del Consell realitzà l'any passat 260 inspeccions, la meitat en habitatges i l'altra meitat a locals, i recaptà 186.422 euros en concepte de taxes.

Per municipis, a Palma es concediren una tercera part de les cèdules d'habitabilitat per a primera ocupació, 2.870 llicències, la majoria per a habitatges. Molt per sota de Palma se situaren Manacor, Llucmajor, Calvià, Inca, Andratx i Marratxí. Els municipis on menys cèdules s'atorgaren foren Fornalutx, Lloret, Ariany, Estellencs i Escorca, poble on no se n'entregà cap.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris