nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Govern Matas acusa Zapatero de frenar el progrés de Balears

El conseller Flaquer assegura que «mai com ara Madrid no havia estat tan hostil»

69296

Imatge d'una reunió mantinguda entre Matas i Zapatero.

A només dos dies que es compleixi el primer aniversari de l'arribada de Rodríguez Zapatero a la Moncloa, ha arribat l'hora de fer balanç.

El portaveu del Govern balear, Joan Flaquer, denuncià ahir una pressumpta estratègia, liderada pel mateix president de l'Executiu central, per «frenar el creixement econòmic de les Illes». Mentrestant, el secretari general del PSIB-PSOE i diputat al Congrés, Francesc Antich, lloava la gestió socialista, recordava les inversions i els compromisos assolits en relació a les Illes i admetia que «en un any no es pot fer tot».

Flaquer va exhibir tot un catàleg d'«incompliments» i advertí que formen part d'una estratègia per «taponar» el desenvolupament de Balears. Destacà que els pressupost generals de l'Estat per al 2005 preveien una minva del 40 per cent en les inversions destinades a la CAIB.

Però en la llista de «greuges» també va incloure «l'exclusió de les Illes del Pla d'Infraestructures i les promeses incomplides en matèria d'habitatges, de finançament sanitari i educatiu, o de transport públic». Tanmateix el portaveu del Gabinet Matas lamentà que el descompte aeri arribàs tard i «incomplert» - el 38 per cent enlloc del 50 -, i els «incompliments» dels convenis de carreteres, litoral i dessaladores, entre altres. Pel que fa als aspectes positius, Flaquer destacà la «bona predisposició» a negociar per part dels ministeris de Turisme i de Cultura.

La conclusió final del Consolat és que «mai com ara Madrid havia estat tan hostil amb les Illes Balears, ni tans sols en els pitjors moments de Felipe González». Moments després de la intervenció de Flaquer, Antich oferia un balanç radicalment distint. El líder socialista subratllava la gestió d'un Govern central «que fuig de la confrontació».

Respecte a les inversions cap a les Illes recordà la pujada dels descomptes aeris i marítims, la creació del plus d'insularitat per als funcionaris de l'Estat que treballen a l'Arxipèlag i el cobriment de les vacants de policies nacionals. Tot i reconèixer que «en un any no es pot fer tot», destacà que «s'han obert camins» per a la solució del dèficit sanitari, el desenvolupament del Règim Especial, la millora de la xarxa ferroviària o la reforma de l'Estatut d'Autonomia. Antich comparà el comportament del Govern Zapatero amb el que dispensà l'expresident Aznar a les Illes, assegurant que el PP «ens tractava com si no fóssim Espanya». El diputat finalitzà posant en dubte que el Govern balear pugui complir amb el Pla de sanejament i acusant el conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor - el pitjor de la democràcia-, d'«irresponsable».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris