algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Ofrenes per l'èxit als déus de la muntanya

Jopela, Oli i «els dos Tolos» començaran diumenge el primer atac a l'Everest

Avui és dia d'oració al camp base de l'Everest, a 5.300 metres d'alçada. Els expedicionaris mallorquins i els xerpes d'alçada nepalís faran aquest matí les seves ofrenes als déus de la muntanya, un acte ple de sentiment en el qual es demana èxit per a tots els membres de l'expedició en l'ascens al Txomolungma/Sagarmatha (8.848 m.). Ahir quedà instal·lat l'altar en el qual els mateixos xerpes oficiaran la cerimònia.

Les tendes que els expedicionaris mallorquins habitaran les pròximes quatre setmanes estan ubicades als peus de la cascada de gel del Khumbu, la qual s'obri camí entre la paret del Nuptse i l'esquena oest de l'Everest. Tota la infraestructura de l'expedició és ja en el seu lloc, mentre que Jopela, Oli i «els dos Tolos» es preparen per iniciar diumenge el primer atac a la muntanya. La primera passa serà ubicar el camp I, a 6.100 metres sobre el nivell de la mar, al començament de la vall del Silenci o cim Occidental.

Ahir horabaixa, a la tenda del serveis mèdics del «Base Camp», es reuniren els caps de les 45 expedicions previstes a l'Everest i el Lhotse per la vessant sud per discutir el preu que pagaran per fer servir les fixes i escales de la cascada de gel del Khumbu, devers 500 dólars per expedició, a més de les cordes fixes de la paret del Lhotse i de l'Esglaó Hillary, 50 dólars més per persona.

Els xerpes i les expedicions comercials són les que habitualment equipen aquests passos, una despesa que després recuperen amb un peatge obligatori. Sols per superar els 900 metres de desnivell i les vertiginoses esquerdes de la cascada de gel s'instal·len 1.500 metres de cordes fixes i unes 60 escales metàl·liques.

L'Everest és la muntanya més cara del món, on cada escalador es deixa una bona durada per fer possible el somni de la seva vida. A banda de tot això, els membres de l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» ja comencen a plantejar-se seriosament la seva tasca. Allò que fins ahir semblava llunyà, ara ès una realitat palpable. En aquest sentit, convé assenyalar el caràcter fred i calculador de Quetglas, qui en els darrers dies ha fixat les primeres consignes: «si només hi ha una oportunitat de fer cim per un de tots nosaltres, la resta ens hi hem d'abocar amb totes les forces i mitjans».

Quant a la progressió dels alpinistes i el muntatge dels diferents camps d'alçada, quatre en total fins al coll sud, les poques presses per arribar a dalt són la clau de l'èxit. «Poques passes, però ben fetes», explicà Tolo Quetglas. En general, el semblant del grup ha adoptat una expressió més seriosa, i és que ha arribat l'hora de la veritat. Devers 72 dies de pols continu entre els escaladors mallorquins i la muntanya més alta de la terra, mes i mig per conquerir els dominis de la «Deessa Mare de la Terra».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris