nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
15°

La ponència de l'Estatut tancarà el debat de la reforma abans del 2006

Els partits es comprometen a accelerar la redacció de la proposta

Els grups parlamentaris es varen comprometre ahir a accelerar els treballs de la ponència de l'Estatut. L'objectiu és presentar una proposta concreta de reforma, tan consensuada com sigui possible, abans que finalitzi el 2005.

La proposta de calendarització partí del PSM, que va mostrar la seva preocupació pel retard que es comença a acumular respecte els processos de reforma d'altres comunitats autònomes. Quant a aquesta qüestió, adverteixen que Catalunya, País Valencià, Aragó i Canàries tenen pràcticament enllestides les seves propostes. Els nacionalistes demanaran avui a la vicepresidenta del Govern blear, Rosa Estaràs, que es comprometi a presentar la reforma de l'Estatut balear davant el Congrés dels Diputats abans de juny del 2006.

Perquè es compleixin aquests terminis, el PSM considera que la ponència no pot tractar la reforma article per article. En aquest sentit aconseguiren que els grups parlamentaris acordassin un altre sistema de debat, consistent a agrupar l'actual Estatut en els següents blocs: estructura de la comunitat autònoma, sostre competencial, finançament, trets identitaris, drets i deures, relació amb les institucions europees i model audivisual.

El primer bloc, que s'ha de començar a discutir, afecta la definició dels consells insulars, la separació de llistes insulars i autonòmiques a les eleccions, l'eventual creació del Consell de Formentera o les competències dels municipis. Els representants dels distints grups hauran de dur a la pròxima reunió de la ponència les propostes relatives a aquestes qüestions.

Tot indica que les friccions polítiques s'iniciaran precisament quan s'abordi l'esmentada separació de llistes electorals pel Consell i el Govern. Altres qüestions que, de moment, no generen un ample consens són: el nivell competencial que ha d'assolir la comunitat autònoma a través de l'Estatut, el sistema de finançament o els drets i deures llingüístics.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris