muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Els preus pujaren a les Balears un 0'6 per cent durant el mes de març

Els sectors del vestit, el calçat i el transport lideren l'increment

E.D. / EFEPalma.
Els preus a les Illes Balears s'incrementaren un 0'6% durant el mes de març. L'augment es registrà en tots els sectors, i de manera especial en el vestit i el calçat amb un 1'9%, en el transport amb un 1'4% i en l'oci i la cultura, amb un 1'1%.

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística -INI- a les Illes Balears l'augment ha estat dues dècimes per sota de la mitjana estatal, cosa que situa la inflació acumulada a les Illes en el 0'2% i la interanual en el 3%. Els únics productes que experimentaren una baixada en l'Índex dels Preus al Consum, o IPC, foren la medicina (-1'1 per cent) i les comunicacions (-0'8 per cent).

D'acord amb les dades presentades des de gener, el transport és el sector que puja amb més força, fins a un 2'8%. Si es miren les xifres dels darrers dotze mesos, també hi té l'índex més alt, amb un 6'4%.

Les primeres valoracions de l'IPC les realitzà ahir el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda. Així considerà que, després de veure aquests increments, no es poden exigir augments salarials inferiors al 5'5% en la pròxima revisió, ja que els preus registren una pujada interanual del 3%, superior al 2% previst.

En aquest sentit, llevà importància al fet que les Balears hagin estat una de les autonomies amb menys inflació durant el març, perquè s'espera que els preus pugin més així com s'acosta la temporada turística, «com cada any», sobretot en els segments que afecten l'hoteleria i la restauració.

Respecte del transport, considerà la dada com a preocupant, «perquè vivim en unes illes, on el tema d'aquest sector és essencial». Afegí que la situació econòmica de les Balears «no és gaire bona», de manera que els ciutadans han de contenir la despesa per evitar la pujada dels diferents productes.

Per la seva banda, la CAEB -Conferderació d'Associacions Empresarials de les Balears- qualificà de manera positiva l'evolució de la inflació a les Illes. Segons Vicenç Tur, director d'economia d'aquest organisme, «l'IPC manté una tònica d'estabilitzció tot i la pujada del cost del petroli, que repercuteix sobretot en el sector del transport i altres d'afins».

Així mateix, destacà que l'IPC a les Balears s'ha situat en el 3% interanual, quatre dècimes per sota de la mitjana espanyola. No obstant això, instà els diferents agents a intensificar els esforços a favor de la moderació en l'increment de preus, per no perdre més competitivitat. En opinió de Tur, l'entorn internacional, amb els preus del cru a l'alça, suposa un factor de risc que «condiciona la recuperacio econòmica als països de la zona euro, incrementant les pressions inflacionistes i les possibilitats d'una pujada de tipus d'interès a mitjà termini».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris