nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Matas proposa un nou finançament autonòmic que beneficiï qui més paga

Preveu un model en el qual Balears rebria entre 400 i 1.500 milions addicionals

57196

El conseller d'Economia i Hisenda, Lluís Ramis d'Ayreflor, comparegué ahir davant el Parlament.

T. AYUGA.

J. TORRES. Palma.
El Govern canvia d'actitud i ara proposa un nou model de finançament autonòmic que no perjudiqui les comunitats que, com les Balears, aporten més a l'Estat. Així ho avançà ahir al Parlament el conseller d'Economia i Hisenda, Lluís Ramis d'Ayreflor, que es comprometé a negociar amb la resta de grups aquesta iniciativa, que permetria a l'Arxipèlag rebre entre 400 i 1.500 milions d'euros més cada any.

La proposta de Ramis suposa un canvi radical en els postulats de l'Executiu de Matas, que fins ara s'havia mostrat partidari de mantenir el sistema de finançament actual, aprovat pel Govern d'Aznar, i només havia suggerit una revisió dels criteris de població. Ahir, en una comissió en la qual havia de presentar el pla de sanejament del deute, el conseller advertí que servirà per equilibrar els pressuposts però no resoldrà el problema de fons.

Segons Ramis, ara les comunitats amb menys ingressos tributaris -les que aporten menys a l'Estat- són les que tenen un índex de finançament més alt: les Canàries, Extremadura, Andalusia i Castella-la Manxa, que són compensades amb transferències. En canvi, les que més aporten -les Balears, Madrid i Catalunya- tenen el pitjor finançament.

Per capgirar la tendència, el responsable plantejà que tot el finançament autonòmic provengui dels ingressos tributaris -un fet que gairebé es compleix a les Illes- i, per tant, s'eliminin les transferències corrents. I reclamà que s'ampliï la participació de les comunitats en l'IRPF, l'IVA, l'impost de societats o els imposts especials; i que es creï una agència tributària pròpia.

Les mesures beneficiarien els territoris que aporten més i, per corregir-ho, s'establiria un fons de solidaritat, de manera que les comunitats amb ingressos superiors a la mitjana -com Balears- aportarien de manera solidària i progressiva part dels ingressos tributaris. Així mateix, la correcció garantiria que cap territori no sortís perjudicat respecte del que rep en aquests moments.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris