algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

L'expedició a l'Everest visita La Piràmide

Aquest centre d'investigació internacional fa estudis sobre el mal d'altura i el canvi climàtic

Devers 5.000 metres sobre el nivell de la mar i discretament aïllada de la ruta principal cap al camp base per la vall del Khumbu es troba La Piràmide, un centre d'investigació internacional construït el 1990 per l'associació italiana Comitato EV-K2-CNR amb la col·laboració de les autoritats locals a través de la Royal Nepal Academy of Science and Tecnology.

Es tracta d'una iniciativa única a tot el món, en la qual es fan treballs sobre el mal d'altura i el canvi climàtic, entre altres projectes, als peus de l'Everest. Normalment resulta molt complicat visitar aquest recinte per qualsevol persona que no tengui res a veure amb els projectes que s'hi duen a terme. Però l'atzar volgué que de camí a Lobuche (4.940 m) els expedicionaris mallorquins coneguessin Peter Verza, guia de muntanya i responsable de manteniment de La Piràmide», qui connectà amb el grup integrat per Jopela, Oli i «els dos Tolos» i els concertà una visita.

«A causa de la seva particular posició geogràfica, aquesta instal·lació ofereix una oportunitat única d'estudiar medicina i fisiologia, medi ambient i ciències de la terra, entre d'altres matèries, tot i que la nostra activitat principal se centra a aconseguir un alt grau de coneixement sobre els ambients d'alta muntanya», explica orgullós Peter Verza, qui es troba lligat al projecte des del seu origen. «Actualment, la nostra activitat s'ha vist reduïda per les obres de millora que feim a l'interior, però els darrers 15 anys hem desenvolupat més de 500 projectes», afegí.

El comitè «EV-K2-CNR» (Everest-K2-Consiglio Nazionale delle Ricerche) fou creat el 1987 pel professor Ardito Desio, juntament amb l'alpinista Italia Agostina da Polenza, com una iniciativa per a la investigació geològica i geodèsica a la zona de l'Himàlaia. Tot i això, el projecte ràpidament s'obrí cap a altres camps de les ciències humanes i de la naturalesa. Actualment, aquest observatori-laboratori internacional és un punt de referència imprescindible per a qualsevol persona que vulgui aprofundir en l'estudi del mal de muntanya i la seva piràmide, una bellesa amagada al parc nacional de Sagarmatha.

Mentrestant, l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» ha culminat amb èxit el seu primer període d'aclimatació i camina avui cap a Gorak Shep (5.147 m), darrera estació abans d'assolir el camp base del Txomolugma/Sagarmatha, ubicat a 5.364 metres. La caravana de 50 iacs i 15 xerpes que partí divendres de Namche Bazar ja ha acabat d'instal·lar el centre d'operacions que els mallorquins habitaran el pròxim mes i mig, als peus de la infranquejable cascada de gel del Khumbu.

Abans, emperò, el grup pujarà 300 metres més fins al cim del Kala Patthar, des d'on s'obté una de les més grans i emocionants visions de la gran piràmide de gel resplendent i roca fosca estriada que s'eleva 8.848 metres sobre el nivell de la mar i devers tres mil sobre la glacera del Khumbu. L'hora de la veritat ja és a prop.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris