algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Els ciutadans de Balears tindran un registre de testaments vitals el 2006

L'avantprojecte serà presentat al Consell de Govern de divendres

El Govern aprovarà aquest divendres un avantprojecte de llei de voluntats anticipades, que regularà el dret d'una persona a deixar constància per escrit dels tractament mèdics que vol o no rebre en cas de patir una malaltia que l'impedeixi expressar la seva voluntat, i que podria entrar en funcionament el 2006.

La consellera de Salut, Aina Castillo, amb la presidenta de la comissió assessora de Dret Civil, Pilar Ferrer; la vocal del Col·legi Oficial d'Advocats de Balears, Bruna Negre i el director general d'Acreditació i Avaluació, Jaume Orfila, va donar a conèixer els continguts bàsics del projecte de voluntats anticipades.

Castillo assenyalà que «qualsevol persona major d'edat i en plenes facultats podrà fer aquesta declaració, que s'haurà de realitzar davant notari, la persona encarregada del registre o bé davant tres testimonis, i deixar-ne constància al registre de voluntats anticipades que es crerà per aquest propòsit».

Pel que fa al contingut, el pacient podrà deixar escrita la seva decisió sobre els tractaments terapèutics que vol rebre o evitar, en el cas de situació crítica o irreversible perquè s'evitin determinades mesures terapèutiques i que no es perllongui la vida artificalment. Castillo deixà molt clar que «les instruccions del testament vital no podran consistir en cap actuació contrària a l'ordenament jurídic, per tant no s'empara l'eutanàsia». A més, el malalt podrà deixar escrit la seva decisió sobre la donació dels òrgans, i d'altres relacionades amb mesures que vol que es prenguin una vegada mort, com la incineració i l'exhumació.

El registre de voluntats anticipades haurà d'estar connectat amb l'estatal i amb el d'òrgans. S'establirà un nou sistema de connexió senzill amb els centres hospitalaris, ja que ells seran els destinataris dels documents. Finalment, es preveu la possibilitat de designar una persona com a representant de les voluntats del pacient, encara que seran els metges els que decidiran quan els desitjos del malalt són contraris al tractament necessari per a la seva recuperació i seran ignorats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris