nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Maya Sherpa, la reina de la muntanya

Els expedicionaris continuen la marxa a Lobuche, on romandran dos dies per aclimatar-se

Joan Carles Palos
Maya Sherpa és una jove nepalesa de 26 anys que ha iniciat la difícil cursa per conquerir els catorze 8.000 de la serralada de l'Himàlaia, un rècord que només té una desena d'escaladors de tot el món. De moment ja en du un, el Cho-Oyu la tardor del 2004, i ara està a punt de pujar al Lhotse. Si fes realitat el seu propòsit, Maya seria la primera dona escaladora a aconseguir-ho.

Tot començà després de fer el cim de l'Ama Dablam (6.814 metres), fa tan sols tres anys. Aquell instant fou decisiu en la carrera de Maya, que convertí una simple afició esportiva en un repte vital. Dona discreta i de poques paraules -amb prou feines aconseguírem que es deixés retratar-, Maya llevà importància a l'objectiu que s'ha fixat. Al cap i a la fi, per a una dona nascuda a la regió d'Okel Dhunga, «les muntanyes són part de les nostres vides, dels costums i de la religió», declarà.

Els expedicionaris mallorquins hi coincidiren dissabte al monestir de Tyangboche, on pogueren compartir uns instants amb ella i comprovar la senzillesa d'aquesta dona criada a la terra dels xerpes i que du camí de convertir-se en un nou mite de l'alta muntanya.

Però l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» continua el seu procés d'aclimatació a l'alçada i d'aproximació al campament base (5.400 m), on és problable que arribin a mitjan setmana. Mentrestant, ahir passaren la nit a Dingboche, a 4.365 metres damunt el nivell de la mar, un petit llogaret ubicat a la morrena de la glacera del Lhotse (8.516 m) i als peus de l'Ama Dablam.

Un dels guies contractats, Pemba Ringee Sherpa, és un devot del lama de Phangboche. Ell va ser qui ens suggerí que, a més de les benediccions del cap principal de Tyanboche, no sobraria demanar algunes pregàries més per garantir l'èxit de l'aventura mallorquina. Tanmateix, el poblet ens venia de camí cap a Dingboche.

Trobada emotiva
No hi ha cap xerpa de categoria al Nepal que abans de començar l'ascenció a qualsevol de les grans muntanyes de l'Himàlaia no cerqui primer la protecció dels seus déus, encara que sigui a canvi de mil rupies de donatiu. La seva devoció és indiscutible i, d'alguna manera, s'ha anat encomanant al grup integrat per Jopela, Oli i «els dos Tolo», els quals hi accediren tot d'una.

La trobada amb el lama de Phangboche fou molt emotiva. Tot i que en principi es tractava d'aconseguir la seva benedicció pel bé dels expedicionaris i dels xerpes, al final el grup demanà també una pegrària d'aquest home sant pels seus familiars. A l'instant s'acaramullaren fotografies damunt la taula, de fills, esposes i nebots, una part important de l'equipatge sentimental que cadascú arrossega muntanya amunt. Fou un instant entranyable en què el record es traduí en llàgrimes.

Els aventurers continuaran avui la seva marxa cap a Lobuche (4.940 m), on és probable que romanguin dos dies per completar el procés d'adaptació abans d'iniciar el mes i mig de lluita per conquerir el Chomolugma/Sagarmatha.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris