algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Alarma per l'estat de runa irreversible de la majoria de les torres de defensa

El Grup per l'Estudi de les Fortificacions reclama campanyes pel foment del patrimoni

«Les torres de defensa són un llegat històric que perdrem», afirma el president del Grup per l'Estudi de les Fortificacions Balears, Àngel Aparicio. Es tracta d'una afirmació que sembla catastròfica, però certa si s'observa l'estat de runa irreversible de quatre de les cinc torres de defensa situades al municipi d'Escorca.

Aquest estat degradat sorprèn més si es té en compte que aquest tipus de fortificacions són totes declarades Bé d'Interès Cultural (BIC).

Aparicio va més enllà: «Fan falta campanyes públiques de conscienciació; la passivitat extrema per part d'ajuntaments i del Consell Insular de Mallorca fa que el patrimoni en general estigui mal protegit».

La situació de la majoria de les torres de defensa d'Escorca -la de Lluc o Son Bordils, de sa Calobra, del Forat, de na Seca- és preocupant pel seu estat de degradació. Fa uns anys que la torre de Tuent fou restaurada, però el Grup per l'Estudi de les Fortificacions qüestionà el projecte perquè no es féu d'una manera «gaire acurada».

A més de la passivitat de les institucions públiques, Àngel Aparicio assenyalà que la dificultat d'accés d'algunes d'aquestes fortificacions dificulta el transport i material per via terrestre. En aquest sentit, explicà que «les torres d'Escorca estan ubicades en un lloc difícil i tenen un 80% de runa progressiva, per la qual cosa estan a punt d'esfondrar-se».

La torre de Lluc té un accés dificultós i es troba en mal estat. Vista la seva situació actual, Aparicio no és partidari de restaurar-la, però sí de consolidar-la perquè no es perdi. Així, aposta per la restauració de la torre de sa Calobra, perquè «té una tipologia i un material únic a Mallorca». «Té unes teules de principis del segle XVIII i unes restes de ceràmica molt interessants, a més d'un aljub intacte, que és un dels millors conservats», concretà.

La dificultat de la seva restauració està en el fet que el material hauria de ser transportat amb helicòpter.

Una de les torres que té els dies comptats, segons Aparacio, és la del Forat, situada dins la Cala Tuent. Aquesta fortificació ha sofert algunes espoliacions, i les inclemències meteorològiques també han ocasionat que en els darrers deu anys hagi perdut força massa. Aparacio afirmà que «som partidari de consolidar-la i allò cert és que mereixeria que fos conservada».

La torre de na Seca es troba bastant feta malbé, però és recuperable. Així, el president del Grup per l'Estudi de Fortificaicons comenta que «és digna de ser cuidada i, encara que tengui el terrat esfondrat, té ben conservat l'aljub».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris