algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El PSIB reclama la creació urgent de la normativa per al testament vital

Presentarà al Parlament una proposició no de llei sobre el tema

El grup parlamentari PSIB-PSOE presentarà demà al Parlament una proposició de llei per instar el Govern Balear a desenvolupar, abans de sis mesos, tota la normativa adequada al testament vital.

La setmana passada, el diputat socialista Miquel Gascón explicà que «aquesta normativa no té res a veure amb l'eutanàsia, sinó que serà una disposició perquè els ciutadans de les Balears puguin manifestar per anticipat quin tipus de tractament desitgen rebre o no en el cas d'incapacitat per consentir-hi. Aquesta és la norma coneguda com a testament vital».

Gascón afirmà que és escandalós que la proposició, presentada per novembre, no s'hagi pogut debatre fins ara per problemes parlamentaris».

«Una persona amb plenes facultats mentals hauria de poder decidir, deixant un escrit, què vol que es faci en el moment que no pugui comunicar-ho ell mateix», explicà el diputat.

Segons Gascón, que és metge de professió, «els nous avanços han propiciat que moltes vegades es duguin a terme tractaments agressius per a malalts que, atès el seu estat terminal, no ho haurien volgut. Per això, creim que és necessari el desenvolupament de la normativa sobre el testament vital o document de voluntats anticipades, recollit en el marc de la Llei de salut».

Aquesta llei del 2003 ja estableix que els pacients tenen el dret de redactar un testament vital, però gairebé dos anys després la normativa sobre com i on dictar-lo està aturada. Així, la gran majoria d'usuaris del sistema sanitari no disposa d'informació sobre aquest dret, del qual gaudeixen des de fa ja més de dos anys.

El diputat del socialistes illencs es mostrà molt sorprès que avui mateix la Conselleria de Salut convoqui els periodistes per presentar l'avantprojecte de llei de voluntats anticipades, ja que «segons pareix aquesta consellera tan mediàtica tan sols prepara rodes de premsa quan nosaltres reclamam que es facin les coses. Trob que és una gran casualitat que la responsable de Salut presenti aquest avantprojecte el dia abans de la nostra proposició no de llei sobre el mateix tema».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris