nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

El Govern Matas reduirà un terç les inversions per afrontar el deute

Les mesures començaran l'any que ve i afectaran sobretot les futures carreteres

66646

La retallada d'inversions coincidirà amb una reducció de les actuacions en carreteres. A la imatge la variant de Llucmajor.

El Govern de les Illes Balears preveu reduir dràsticament les seves inversions per poder acomplir el compromís d'eixugar el deute i equilibrar el pressupost de la Comunitat d'aquí al 2008. Segons disposa el Pla de sanejament que l'Executiu ha presentat a Madrid, les inversions passaran dels 361'5 milions d'enguany als 243'2 de l'any vinent (un terç menys); l'any 2007 s'invertirà la meitat que durant el 2005 (180 milions) i l'any 2008, poc més d'una tercera part (135 milions).

El Pla de sanejament reconeix que les mesures proposades per incrementar els ingressos tributaris i contenir la despesa corrent són «insuficients» per assolir l'equilibri pressupostari i, per tant, «es fa necessari» complementar aquestes actuacions amb «una sèrie de retalls en la despesa d'inversió».

El conseller d'Economia i Hisenda, Lluís Ramis d'Ayreflor, va confirmar que la davallada d'inversions en els propers anys s'explica pel fet que les principals actuacions en carreteres ja s'hauran fet enguany. El responsable apuntà que aquesta retallada afectarà bàsicament les infraestructures viàries i no altres tipus d'inversions previstes.

Ramis d'Ayreflor també va reconèixer el «risc» que aquesta política de reducció de les inversions pot comportar per a la competitivitat econòmica de les Balears. De fet, el propi Pla de sanejament apunta que «el risc que, sobre la competitivitat de l'economia balear i sobre la qualitat dels seus serveis públics, comporta aquesta mesura, es pot veure agreujat davant el tradicional dèficit fiscal en matèria de despesa territorialitzable (sanitat, educació, infraestructures i similars) que les Illes Balears presenten en relació a la resta de comunitats».

«Per això -continua el Pla-, la consecució de l'equilibri pressupostari difícilment serà sostenible en el temps si no es disposa de majors recursos derivats d'una millora del finançament que permetin al Govern generar els estalvis suficients per mantenir la seva activitat inversora».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris