algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Entre el model del BNG i el de CiU

PSM i ERC-Illes analitzen unions similars a la de gallecs i catalans

L'experiència dels nacionalistes gallecs i catalans no passa desapercebuda a les Illes. PSM i ERC-Illes s'han fixat en els processos de creació i en l'estructura organitzativa del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i de Convergència i Unió (CiU), i els han pres com a model per plantejar propostes d'unió del nacionalisme a les Illes Balears.

Així es desprèn de la reunió mantinguda aquesta setmana entre la cúpula del PSM i la dels republicans a les Illes. Els nacionalistes miren cap al Bloque, una formació nacionalista i d'esquerres creada per un conglomerat de partits que es dilueixen en unes noves sigles. ERC, en canvi, vol una estructura organitzativa similar a la que té CiU (partits diferents englobats en una mateixa federació i que es presenten junts a les eleccions).

D'entrada, l'actual direcció del PSM no veu ni «prioritari» ni «urgent» modificar la seva política de relacions amb la resta de formacions nacionalistes i progressistes. Tampoc es planteja ara una altra cosa que no sigui presentar-se en solitari a les properes eleccions.

Tot i això, analitzaran la possibilitat de crear un «gran bloc nacionalista i progressista», però seguiran el seu ritme i no el dels «envits» d'Esquerra Unida, Els Verds o ERC. Només s'apostarà per aquesta via si tota la Federació del PSM -Mallorca, Menorca i Eivissa- hi està d'acord, i si es veu en aquesta opció una possibilitat de fer avançar el nacionalisme, perquè saben que «no tendria marxa enrera».

Si es fa, aquest bloc haurà de ser multilateral, mai bilateral, format per partits sense condicionants estatals, i l'haurà d'impulsar el PSM. Per tant, la coalició PSM-ERC es descarta des d'un principi i s'aposta per una plataforma àmplia, on també podrien ser presents una EU reformada, Els Verds, ERC i, fins i tot, elements crítics d'UM.

Els republicans, en canvi, plantegen -ho feren a la reunió de dijous- un acord més concret entre PSM i ERC-Illes, que permeti a ambdues formacions aprofitar la representació institucional que tenen. ERC podria actuar al Parlament, al Consell o als Ajuntaments de Balears, a través dels representants del PSM i aquests farien el mateix al Congrés o al Parlament Europeu.

El següent pas seria la creació d'una federació entre PSM i ERC-Illes a Balears i la concreció de candidatures conjuntes, en les quals tendrien cabuda altres formacions. Les propostes estan a l'aire i, de moment, només són això, propostes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris