cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Quan la disciplina és per a un tot sol

Hi ha pocs casos d'irregularitats urbanístiques en què els implicats hagin assumit responsabilitats


Són molts els casos d'indisciplina urbanística arreu de Mallorca, però són ben escassos els que surten a la llum pública i menys encara els que acaben en l'execució de l'enderroc d'allò il·legal. Algunes casetes de Son Llompart, esbucades per ordre de l'exbatle socialista Ramon Aguiló, i la casa de Pilar de Borbó a Portopí, per ordre del Tribunal Suprem, tenen aquest trist honor.

És cert que altres construccions esperen l'arribada de les piquetes, com ara els quatre xalets de Llucalcari i l'ampliació d'una nau industrial de Petra, que s'ha fet famosa perquè el seu propietari és el marit d'una regidora del PSM, però en ambdós casos sembla que aquestes accions van per llarg.

Pel que fa a l'assumpció de responsabilitats, només es coneix el cas d'un polític que les hagi assumides en tota regla: l'exregidor de Palma Joan Font en el període del 1995 al 1997. Font fou acusat d'haver executat obres de rehabilitació sense llicència en un casal antic propietat de la seva esposa a sa Cabaneta. Els treballs consistien en la consolidació d'unes terrasses, la substitució de la teulada de la casa i la creació d'una porxada.

L'Ajuntament de Marratxí autoritzà les dues primeres intervencions, però no la darrera. Un seguit de despropòsits en la notificació de la decisió municipal i «un excés de confiança» de Joan Font en el constructor que s'encarregà de demanar els permisos i d'executar les obres foren factors importants en la gestació de l'escàndol. Malgrat el fet que la casa figurava registrada a nom de l'esposa del regidor i que les obres havien de ser executades sota la seva promoció, el Consistori marratxiner vinculà en tot moment aquests fets a l'aleshores portaveu d'Esquerra Unida a Cort.

Així i tot, el principal problema que trobà Font en la reforma de la seva casa fou que per a la creació del porxo necessitava un permís d'obra major, amb el pertinent projecte elaborat per un arquitecte, i no d'obra menor com el contractista havia sol·licitat. Sense defugir la seva pròpia responsabilitat, l'exlíder d'EU a Palma assegura que mai no va rebre la notificació d'aquesta deficiència.

Aquell escàndol, que ara sembla insignificant quan se sap que el Ministeri de Medi Ambient ha legalitzat en contra dels informes tècnics una piscina que impedeix el dret de pas a la Costa dels Pins; o quan l'exbatle de Deià, Francesc Salas (PP), va moure cel i terra de manera estèril per legalitzar les quatre cases que havien estat denunciades fins i tot abans que es construïssin, és digne de ser recordat.

Joan Font dimití més d'un any després que hagués saltat l'escàndol, contra el criteri de la majoria de dirigents del seu partit, i després d'haver suportat una enorme pressió política i mediàtica exercida pel Partit Popular. L'exregidor volgué defensar la seva honorabilitat fins al darrer moment i complir de manera acurada la normativa, així que optà per lluitar en lloc de dimitir tot d'una.

Per això esperà fins que l'Ajuntament de Marratxí declarà legalitzades les obres de la discòrdia en haver-se corregit totes les deficiències per abandonar el seu càrrec i acabar així amb la persecució personal a la qual havia estat sotmès. Vista amb una perspectiva de quasi deu anys, l'exemplaritat d'aquella decisió honora Font i el seu partit, Esquerra Unida.

S'ha de tenir en compte que entre la realització de les obres i l'entrada de Font en el món de la política passaren devers vuit anys, i que l'expedient s'havia tancat. Així mateix, transcorregueren cinc anys fins que la Sala marratxinera comunicà a l'exregidor l'obertura de l'expedient.

Quan Font accedí al seu escó de Cort, aquest expedient d'infracció es reobrí i l'escàndol veié la llum. Per entendre totes aquestes circumstàncies és important recordar que Joan Font, primer des del moviment veïnal -fou president de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma- i després com a regidor d'Esquerra Unida, s'havia convertit en un abanderat de la lluita contra l'urbanisme irregular tant a Palma com a la resta de l'Illa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris