algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Gesa es desfà del seu patrimoni

El singular edifici, ubicat al litoral palmesà, serà esbucat pel projecte de façana marítima

L'actual edifici de Gesa serà esbucat per tirar endavant el projecte de façana marítima que impulsa Cort. Tot està previst perquè abans del 2008 les seves noves instal·lacions siguin traslladades a un nou immoble a Sant Joan de Déu, al Coll d'en Rabassa.

Mentrestant, l'empresa treballa per desfer-se de gran part del seu patrimoni, començant per l'edifici actual del carrer de Joan Maragall, com també dels solars annexos que foren venuts a l'empresa Núñez i Navarro per 73 milions d'euros. En poc menys de tres anys, tot aquest patrimoni industrial passarà a millor vida i el seu sòl serà un simple espai d'usos urbanístics.

Entre els any 1917 i 1919 s'aixecà la Central 3, nom amb què designen l'edifici els empleats de Gesa, que és al costat de Fires i Congressos. Aquest original immoble fou el primer que es construí amb formigó armat a les Balears i fou també un dels primers de l'Estat espanyol. Actualment, és l'estructura de formigó armat més antiga d'Espanya.

Ferran Pujalte, investigador de la història de Gesa, indica que «en la seva època Central 3 representà una impactant innovació, ja que tenia unes dimensions considerables i se sustentava sense cap columna. En el seu interior destaquen el pont grua original, que encara funcionaria, la balustrada d'una sola peça de formigó armat i el túnel del soterrani, que duia aigua directament de la mar per refrigerar els antics motors».

La Central 3 fou reformada l'any 1953 per Josep Ferragut, el mateix arquitecte que, anys més tard, dissenyaria l'edifici de vidre de la seu actual. La central de Son Molines fou posada en funcionament l'any 1961 i ha donat servei tant en la producció de gas com d'electricitat. Avui dia, aquest indret és un aparcament per als vehicles de l'empresa.

Una altra peça clau del patrimoni de Gesa és el solar de l'antiga central de Sant Joan de Déu, posada en marxa des de 1969 i completada el 1972. En principi, no serà venut. Deixà de funcionar com a central elèctrica l'any 2002 i serà desmantellada pròximament.

Abans del 2008, la nova seu de Gesa serà traslladada a Sant Joan de Déu per poder desenvolupar el projecte de façana marítima que impulsa l'Ajuntament de Palma. S'aixecarà dins un solar de 105.000 metres quadrats. El trasllat de les oficines suposarà canvis a l'esmentat indret. El nou immoble tindrà tres plantes i les instal·lacions elèctriques desapareixeran. De l'actual fisonomia, a Sant Joan de Déu en quedarà ben poc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris