algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Socias preveu una allau de peticions de papers per estrangers aquest mes

El delegat del Govern espera que es regularitzin 20.000 immigrants

El delegat del Govern, Ramon Socias, va preveure ahir que entre el 6 d'abril i el 7 de maig els que donen feina a prop de 10.000 estrangers sense papers sol·licitin la regularització dels seus treballadors. Concretament, Socias va calcular que de les 10.352 sol·licituds de permisos de treball que s'han presentat entre el 7 de febrer i el 5 d'abril, en tan sols un mes més pràcticament se'n dupliqui el nombre i «s'acosti als 20.000». D'aquesta manera es compliria el càlcul menys optimista de ciutadans regularitzats a les Balears en el procés extraordinari realitzat pel delegat del Govern fa dos mesos.

Fins el passat 5 d'abril, un total de 10.352 estrangers han demanat els permisos de treball davant les oficines d'estrangeria. Aquesta quantitat representa el 3'30 per cent del total de sol·licituds presentades a tot l'Estat. No obstant això, 184 no han estat admeses i 54 estan pendents de completar-se amb el certificat de penals o empadronament. Per contra, 10.114 peticions han estat admeses. Aquesta situació col·loca Balears com la sisena comunitat autònoma amb més sol·licituds presentades, en xifres absolutes.

D'altra banda, del nombre de sol·licituds presentades, 1.448 corresponien a treballadors de la llar amb contractes de diferents famílies; 2.531 a treballadors domèstics contractats pels membres d'una llar i 6.373 a altres règims.

Pel que fa a les nacionalitats dels sol·licitants dels permisos de treball, la major part són equatorians (3.492), seguits de molt enfora de marroquins (1.133), colombians (1.033) i argentins (886). A continuació, predominen els ciutadans dels dos països que tenen previst incorporar-se a la Unió Europea el 2007 (736 búlgars i 678 romanesos), i la resta de nacionalitats llatinoamericanes. Sorprèn l'escassa regularització de subsaharians, però s'ha de tenir en compte que els ciutadans africans tenen més dificultats per integrar-se en el mercat laboral i per tramitar la documentació necessària del seu país per poder sol·licitar el permís de residència.

Ramon Socias va fer una valoració «positiva» del procés desenvolupat fins ara i va destacar que s'estan evitant les coes gràcies que la cita prèvia «funciona bé». El delegat del Govern va assegurar que aquestes dades són resultat d'una «política d'immigració i no d'una política d'estrangeria perseguidora». Igualment, va ressaltar que el procés contribueix que «estigui aflorant una borsa d'economia submergida important». Socias també va destacar que la regularització d'estrangers permetrà que es resolgui «la competència deslleial» que practicava «un grup petit d'empresaris» que no tenien contractats legalment els seus treballadors estrangers.

Finalment, el delegat del Govern es va mostrar a favor que els estrangers que han estat donats de baixa del padró perquè no han estat localitzats al seu domicili i ara tenen dificultats per normalitzar-se reclamin per la via administrativa a fi de tenir una nova oportunitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris