algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
17°

Un nou sistema de comptar aturats en fa aflorar 24.400 més a Balears

El conseller diu que la inclusió dels fixos discontinus dispara la xifra

Amb el nou sistema de còmput dels aturats aplicat pel Ministeri de Treball, el nombre de desempleats de les Illes el gener ha passat de 38.629 a 63.026. La variació percentual ha estat del 63,16 per cent, la més alta de tot l'Estat.

El conseller de Treball i Formació, Cristòfol Huguet, explicà que aquest increment ve donat en gran mesura per la inclusió en les xifres dels treballadors fixos discontinus. Aquest col·lectiu sempre havia estat exclòs de les dades de l'atur i segons Huguet s'ha comès un error a l'hora d'incloure'l en la simulació realitzada pel mes de gener.

Per altra banda, Luis Toharia, autor de «El mesurament de l'atur registrat», que estudia la influència de la implantació del nou mètode, confirmà que quan entri en vigor «les diferències percentuals es reduiran, especialment a Balears, on no s'han inclòs correctament els fixos discontinus». Haurem d'esperar a les primeres dades de l'atur, el mes de juny, per valorar els efectes de la correcta aplicació del sistema a les Illes.

La nova metodologia, que rep el nom de Sistema d'Informació dels Serveis Públics d'Ocupació (SISPE), està homologada per la Unió Europea i es començarà a aplicar a partir del mes de maig. Permetrà a les oficines estatals i autonòmiques compartir una informació bàsica i coordinada sobre polítiques actives d'ocupació i prestacions per desocupació.

En l'aplicació del SISPE a nivell estatal, l'increment d'aturats ha estat de 479.050, passant del 1.723.449 registrats per les oficines de l'INEM als 2.202.499, un 27,8 per cent més. L'anàlisi per comunitats col·loca Astúries com la menys afectada pel canvi, amb un augment per sota la mitjana nacional, del 13,47 per cent.

Segons les declaracions de Toharia, els nous desempleats sorgeixen de l'actualització de claus que suposa 50.498 persones més, dels creuaments revisats amb la seguretat social, uns 314.977, i de la inclusió dels demandants estrangers, que són segons els càlculs 113.575.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris