nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Castillo: «La pujada de la despesa dels medicaments és insostenible»

L'increment del càrrec de farmàcia fou d'un 16,31% el mes de febrer

«L'espectacular i preocupant increment de la despesa farmacèutica experimentada a Balears els dos primers mesos d'enguany» ha fet que la consellera de Salut, Aina Castillo, hagi enviat una carta a la ministra de Sanitat, Elena Salgado, per mostrar-li la seva preocupació i sol·licitar que reconsideri les actuacions en matèria farmacèutica.

En l'escrit, la consellera explica a Salgado la situació a Balears, «el mes de febrer s'ha produït un increment de la despesa farmacèutica respecte del mateix període de l'any anterior insòlit, arribant a un 16,31%. Aquest increment, en termes absoluts, ens situa en un creixement acumulat en els dos primers mesos de l'any de 3.582.537,09 euros».

Castillo creu que «aquesta dada és molt preocupant, sobretot si es té en compte que s'ha romput una tendència, que s'estava manifestant durant tot el 2004, de contenció de la despesa que ens va permetre finalitzar l'any amb un creixement del 8,12%». Els creixements experimentats l'any passat feren que per primera vegada en els darrers anys s'ajustassin a les previsions realitzades en el seu dia.

La màxima responsable de la Salut Pública balear assegura que si s'aplicàs l'increment interanual del 2004 al creixement al mes de febrer 2005, s'hauria obtingut un creixement de 2.210.648,44 euros. «Però en créixer per sobre el 16%, la quantitat final de creixement que experimentaran serà de 3.582.537,09 euros, el que vol dir que ens ha generat una despesa afegida d'1.461.892 euros».

Castillo recorda en la seva missiva que «ja ho diguérem en el Consell Interterritorial que es va fer a Santiago de Compostel·la, que estàvem convençuts que els efectes de la política farmacèutica unilateral del Ministeri no aconseguiria el pretès control del creixement de la despesa farmacèutica, de fet amb les actuals dades, s'estan confirmant els nostres dubtes sobre aquestes mesures ministerials».

Per tot això, la consellera de Salut i Consum del Govern balear sol·licita al Ministeri de Sanitat que «reconsideri les seves actuacions en matèria de política farmacèutica, reimplantant les mesures de preus de referència com a principal política de contenció de la despesa en farmàcia en aquests moments».

Finalment, Aina Castillo demana en la seva carta «un espai real de participació per les comunitats autònomes per a la definició dels plans integrals o estratègics en aquesta matèria».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris