El Govern de Jaume Matas deixarà en mans dels consells insulars les negociacions del nou conveni de carreteres que proposa el Ministeri de Foment. A més, segons informà ahir la vicepresidenta de l'Executiu autonòmic, Rosa Estaràs, les màximes institucions de cada illa determinaran quines infraestructures es reclamaran a Madrid, pactaran amb el Ministeri possibles comandes de gestió de les obres i proposaran la planificació i temporalització de les noves vies que es construeixin.
El Govern, que assegura que jurídicament tot l'anterior és possible, es limitarà a fer d'intermediari, a rubricar allò que els dirigents insulars decideixin i acordin amb l'Administració central, i a pactar amb els consells eventuals avançaments en el pagament de les obres.
Segons Rosa Estaràs, aquesta decisió s'ha pres per facilitar el diàleg i el consens i no dificultar les negociacions que s'han de du a terme amb l'equip de la titular de Foment, Magdalena Àlvarez. «Acompanyarem els consells insulars a les reunions de Madrid, però volem que ells tenguin tot el protagonisme perquè allò que més ens interessa és que arribin els doblers» manifestà la número 2 del Govern. A continuació, i amb un to que mostrava certa ironia, Estaràs es mostrà convençuda que «amb ells (els consells) segur que Madrid no té problemes per pactar projectes i comandes de gestió».
El Consell de Mallorca vol que l'Estat pagui el soterrament dels accessos al Port de Palma -per Portopí- i al moll Vell -des de l'autopista-; el segon cinturó; les variants de Son Servera, nord d'Inca, Port de Pollença, Portocristo i Sencelles; el tercer carril de l'autopista d'Inca i el tercer carril de la via de cintura fins a Gènova. Menorca reclama la ronda sud de Ciutadella i la variant de Ferreries. El Consell d'Eivissa vol que Madrid financiï l'adeqüació d'algunes vies, un nou accés a l'aeroport i el desdoblament de la carretera de Sant Antoni.