muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Patrimoni acorda la demolició de l'hostal de cas Tix, a la carretera Inca-sa Pobla

Consideren que mantenir l'edifici en un revolt de la futura autovia seria perillós

59064

Els pilars i el porxo es desmuntaran per a la seva conservació i la resta de l'edifici es demolirà.

Cas Tix ja formava part del tradicional paisatge de la carretera Inca-sa Pobla i desapareixerà definitivament d'aquest emplaçament si s'aprova la resolució dels tècnics de Patrimoni del Consell. Per unanimitat, la ponència tècnica de Patrimoni aprovà dimarts passat la demolició d'aquest emblemàtic edifici que es veu afectat per la reconversió de la carretera comarcal en autovia.

Patrimoni tractà aquest tema a petició de la Conselleria d'Obres Públiques, promotora de la via ràpida, que considerava molt perillós mantenir aquesta construcció a peu de carretera en un revolt. La ponència tècnica estudià dues solucions: la zona d'edificació regulada de l'hostal uns metres o la seva demolició.

Joan Mas, director insular de Patrimoni, explicà ahir a aquest diari que «no és el mateix traslladar una barraca de roter com s'ha fet a l'autovia s'Arenal-Llucmajor que un hostal que en els últims anys era un habitatge; el valor no és igual». «El Consell considera més important les vides humanes que es poden salvar si es fa caure l'hostal», subratllà.

La proposta de protecció d'aquest edifici partí de l'Ajuntament de Campanet, que havia inclòs l'hostal al catàleg d'elements d'interès artístic i de patrimoni arquitectònic del municipi. Aquest catàleg, segons precisà Mas, no està aprovat encara per l'organisme insular. A la mateixa fitxa, a més de cas Tix, també s'incloïen les cases de Son Jan i la casa i Teulera de ca sa Rotera. Aquesta última edificació ja ha estat demolida i les cases de Son Jan es conservaran.

«El problema ho planteja l'hostal de cas Tix, ubicat en un revolt tancat i que dificulta la visibilitat», indicà el director insular de Patrimoni. Els tècnics sí que van acordar de conservar els pilars de marès que sostenen el porxo, així com el portal d'accés a la casa, que està recobert amb un arc rebaixat, elements més destacats de la construcció. Aquestes peces es desmuntaran i es conservaran, encara que el Consell Insular no ha decidit la destinació final d'aquests elements. La resolució de demolició dels tècnics de Patrimoni haurà de ser debatuda per la Comissió Insular d'Urbanisme i Patrimoni a la pròxima reunió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris