muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Tensa i dura negociació dels alpinistes illencs amb els xerpes

L'expedició de l'Everest topà ahir amb els primers problemes per conquerir el sòtil del món

La tercera jornada a Katmandú de l'expedició mallorquina a l'Everest va fer aflorar les primeres tensions entre els membres de l'equip. La contractació dels vuit xerpes d'altura -els que acompanyaran el grup des del camp base fins al cim i carreguen amb tot el material- palesà algunes diferències entre els alpinistes a l'hora de discutir i pactar una despesa que superava les expectatives. «És una autèntica sagnia», es lamentava un dels expedicionaris en el decurs del matí.

Perquè el lector se'n pugui fer una idea aproximada, cada xerpa d'altura cobra una mitjana de 2.500 dòlars per portar el material des de la glacera de Khumbu, a 5.400 metres, fins al «sostre del món», a prop dels nou mil. Devers 3.600 metres de desnivell en els quals s'instal·laran quatre camps d'altura i en els quals cada quilogram de pes de més es pot convertir en una insuportable creu per a l'alpinista, que en els darrers mil metres de muntanya farà servir oxigen suplementari per poder afrontar l'esforç titànic d'assolir el cim. Aquest fet és el que fa imprescindible la presència dels xerpes d'altura.

Mesa de negociació
La sala de juntes de l'empresa Thamserku Trekking es convertí ahir circumstancialment en una improvisada «mesa de negociació col·lectiva». A una banda, el grup d'expedicionaris integrat per Jopela, Oli i «els dos Tolos», i a l'altra la colla de portadors encapçalada per Passang Tshiring Serpa, el seu líder i portaveu. Amb veu pausada però ferma, ell anava marcant els criteris «socials» de la negociació, ja que des de l'eclosió de les expedicions comercials els xerpes s'han organitzat per poder defensar millor els seus interessos i que ningú no els prengui el pèl.

Després de tres llargues hores de discussió, al final arribà l'acord: els xerpes cobraran 1.200 dòlars per arribar fins al coll Sud (7.906 m), on s'ubica el Camp IV, el darrer de tots. Si des d'aquí aconsegueixen fer cim, cadascun d'ells rebrà 800 dòlars més, que quedarien en 500 en el cas de no arribar-hi.

La discussió va ser llarga, difícil i, en alguns moments, desagradable. Però al final tot es resolgué per bé de l'expedició, que demà partirà en helicòpter cap a Lukla, des d'on s'iniciarà la marxa d'una setmana fins al camp base. Ahir s'aprofità també per revisar el material -més de 500 quilograms- que hauran de portar els 60 xerpes contractats prèviament.

Avui coneixerem Elizabeth Hawley, més coneguda com Miss Himalayan Database. Aquesta periodista americana d'edat incerta és la responsable de certificar totes les ascensions de cadascuna de les expedicions que des de l'any 1963 han arribat al Nepal.

Mentrestant, seguim les passes del grup d'expedicionaris per les terres de Katmandú.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris