nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

La població de les Illes Balears serà la més jove de l'Estat espanyol en el 2015

Serà l'autonomia amb menys percentatge de jubilats i més menors de 15 anys

La població de les Illes Balears serà la més jove de l'Estat espanyol quan arribi l'any 2015, segons demostra un estudi publicat per l'Institut d'Estudis Fiscals, depenent del Ministeri d'Economia i Hisenda. De fet, la nostra serà la comunitat autònoma amb menys percentatge de jubilats.

Aquest grup de població representarà el 13% de la població, 5'2 punts per davall de la mitjana estatal, que queda establerta en 18'2%. Tot i això, el percentatge de la població activa de les Illes, és a dir, la compresa entre els 15 i els 64 anys, davallarà quasi dos punts, els mateixos que augmentarà la població menor de 15 anys. Amb un 18'1% sobre el total, el percentatge amb una edat inferior a la requerida per entrar al mercat de treball, serà la més alta de tot l'Estat, quasi tres punts per damunt del percentatge establert pel conjunt del territori espanyol.

Els autors, Alfonso Utrilla i Yolanda Ubago, després d'analitzar l'evolució demogràfica d'Espanya arriben a la conclusió que «a totes les comunitats autònomes -llevat de les Balears- l'augment de la despesa en pensions serà superior al dels ingressos i es generarà un dèficit del sistema a partir de 2010».

Segons els estudiosos, «entre 2003 i 2015, la població de les comunitats autònomes experimentarà un progressiu envelliment, de forma que la població major de 64 anys passarà de representar un 16'9% del total a un 18'2% en arribar l'any 2015».

Les excepcions a aquesta norma general seran les Balears, Castella-La Manxa i La Rioja. De fet, la nostra comunitat autònoma serà, si es compleixen aquestes previsions, la que menys jubilats tendrà en arribar la data esmentada. Els autors de l'estudi han constatat que «la magnitud del canvi demogràfic en algunes comunitats autònomes han obligat a revisar les previsions demogràfiques realitzades per l'INE, que havien subestimat el pes de la població immigrant en l'evolució de la composició demogràfica».

Amb la finalitat de valorar els efectes dels canvis demogràfics en la població de cada comunitat autònoma a mig i a llarg termini, els estudiosos «han adoptat les principals hipòtesis d'evolució de la població espanyola al conjunt de les regions per sexe i edat». Afegeixen que «la projeccció de població utilitzada contempla els diferents fenomens que n'afecten el creixement (mortalitat, fecundidat i migracions) i considera les seves interaccions».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris