algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Els joves de les Illes Balears es casen més prest que els de la resta de comunitats autònomes

Tan sols Múrcia presenta un percentatge superior de menors d'edat que hagin contret matrimoni

89966

La contrucció de més centres educatius serà un dels reptes que haurà d'acarar l'administració pública.

B.P.Palma.
Els joves de les Balears són, després dels de Múrcia, els que més prest es casen de l'Estat espanyol, segons es desprèn de l'Informe sobre la Joventut Espanyola 2004, que acaba de publicar el Ministeri de Treball i Assumptes Socials.

Mentre que al conjunt estatal el percentatge de persones d'entre 15 i 19 anys que romanen fadrines és del 86'2%, a les Illes Balears aquest grup representa un 83'7, més de dos punts per davall del global. El percentatge de casats (14'9%) també és dos punts per damunt del percentatge del conjunt espanyol (13%). La resta de situacions (vidu, separat o divorciat) tan sols arriben a 1'4%, tot i així també per damunt del conjunt espanyol.

Les Balears formen part de les comunitats autònomes amb menys joves fadrins juntament amb Múrcia (82'38%), País Valencià (84'55), Castella-la Manxa (84'7%), Extremadura (85%), Catalunya (85%), Andalusia (86'22%) i Canàries (86'7%).

L'estudi assenyala que «aquesta situació és coherent amb la distribució geogràfica de les taxes de natalitat, que segueixen un comportament paral·lel a les taxes de nupcialitat». De fet, l'any 2002 els índexs de natalitat de l'Arxipèlag només va ser superat per una comunitat autònoma, la de Múrcia.

Els sociòlegs consideren que una de les raons d'aquestes elevades taxes és l'arribada de població immigrant. Es calcula que les dones estrangeres donen a llum entre el 18% i el 20% dels infants illencs.

La nupcialitat i la natalitat expliquen també el rejoveniment de la població balear previst per l'estudi de l'Institut d'Estudis Fiscals que es reprodueix a la plana anterior. Les dades sobre la nupcialitat dels joves, per altra banda, correlacionen amb d'altres més conegudes referides a l'Arxipèlag, caracteritzat per un precoç abandonament del sistema educatiu i una ràpida incorporació al mercat de treball. Així mateix, a pesar que es tracta d'ocupació temporal, les Balears són les que tenen menys atur juvenil.

Els autors de l'estudi apunten que possiblement hi hagi més joves que viuen en parella. La recol·lecció de les dades es basa en el cens de 2001 i contempla tan sols com a possibles situacions les de fadrí, casat, vidu, separat i divorciat. Tot i que l'Informe sobre la joventut espanyola 2004 no aporta dades directes sobre aquest aspecte en relació a les Illes Balears, observa com a tendència general que «entre els 15 i els 27 anys les dones avantatgen els homes en nombre de casades per any».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris