bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Una ONG illenca vara un vaixell i fa una central elèctrica al Perú

Santa Maria Sense Fronteres du a terme el projecte a la selva peruana

Santa Maria Sense Fronteres, una ONG nascuda al municipi que li dóna nom, ha noliejat un vaixell a l'Amazones peruà que servirà per estudiar els pobles nadius de la zona i intentar protegir-la dels comerciants de fusta, que estan provocant la desforestació de la selva.

Així ho va explicar des d'aquesta ONG Marga Colom, que gestiona una botiga solidària i cafeteria al centre de Santa Maria. La cooperant va indicar que després de rebutjar diversos projectes, la primera idea que l'entitat va dur a la pràctica a l'Amazones va ser, segons Colom, «demostrar que hi ha tribus indígenes que no han contactat amb la resta de la humanitat i que corren perill per l'explotació de la selva que fan els comerciants de fusta».

L'ONG va prioritzar aquest projecte davant un altre per subtituir la plantació de coca per morera, ja que aquest darrer «era difícil de dur a terme». Tanmateix, els resultats que pot generar la investigació iniciada per trobar tribus desconegudes per a la resta de la humanitat són esperançadors. Segons la cooperant, «si demostram que existeixen les autoritats protegiran la zona».

A partir d'aquí, l'ONG es va trobar amb la necessitat d'explorar amb antropòlegs les selves pròximes a la ciutat d'Iquitos i «ens vàrem trobar amb el fet que si volíem fer-hi feina necessitaríem un vaixell perquè el transport era car», segons relata Colom. D'aquesta manera, els cooperants, amb l'ajuda dels nadius i l'ONG local Incaperú, varen acabar a finals del 2004 el vaixell que ja solca els afluents de l'Amazones.

La cooperant explica que «el vaixell s'ha finançat principalment gràcies a la botiga» i que «ha servit també per transportar un equip de biòlegs que «ensenya als indígenes del riu Pastaza, molt a prop de l'Equador, a conservar el peix amb sal per comercialitzar-lo i guardar-lo pel consum propi». A més, l'embarcació els permetrà continuar amb el projecte d'identificació de tribus desconegudes.

D'altra banda, l'ONG està preparant altres projectes, com la creació d'una piscifactoria que serveixi per conservar, protegir i recuperar espècies de peix en extinció, com el paiche, i que «és molt ric en carn». Aquesta piscifactoria serviria per repoblar el riu amb una part dels peixos i per comercialitzar la resta.

Igualment, l'ONG està construint en una altra zona del Perú, Cajamarca, una central hidroelèctrica que preveu que estigui acabada enguany i que abastirà d'electricitat tres poblacions. Colom recorda que «aquest projecte és bàsic perquè si volem que la població d'allà no emigri no hem de començar la casa per la teulada». Finalment, l'ONG està preparant la construcció d'un centre escolar per a 161 nins i nines.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris