algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El preu del somni de tota una vida

El Govern nepalí fa pagar 60.000 euros per escalar l'Everest per la vessant sud-oest

Ningú no dubta que assolir el somni de la seva vida té un preu, de vegades difícil d'assumir i d'altres tan fácil com «tot allò que els doblers poden comprar». Escalar l'Everest per la vessant sud-oest val 60.000 euros. Aquesta és la taxa que imposa el Govern del Nepal per a qualsevol expedició de fins a set persones que destigi «tocar amb un dit el cel» des del cim més alt de la Terra.

La crónica de la segona jornada de l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» ha de passar necessàriament pel no sempre agradable camí de la comptabilitat. Sobretot, quan encara queden coses que es duen a terme per amor i s'executen amb molta passió, com és aquesta aventura mallorquina per les terres del Yeti.

Malauradament, amor i passió no ho són tot. Tanmateix, a pesar de viatjar des de Palma amb la majoria de coses perfectament contractades i organitzades, d'altres no tens més remei que resoldre-les «in situ». Avui mateix, el grup integrat per Jopela, Oli i «els dos Tolos» (Quetglas i Calafat) s'entrevistarà amb els devers 60 xerpes que hauran de carregar els més de 500 quilos de material, tant d'escalada com el logístic per al Camp Base, i que hauran de dur des del poble de Lukla fins a la glacera de Khumbu.

A més dels permisos per poder transitar pel Parc Nacional de Sagarmatha i pujar al «sostre del món», també convé aclarir el cost de l'oxigen que es farà servir a partir del Camp III (7.200 m.), el nombre de tendes d'alçada i els xerpes que acompanyaran els alpinistes fins al cim. Ningú altre que Sonam Sherpa és el més indicat per solventar aquestes qüestions, fonamentals per garantir l'èxit de qualsevol expedició.

Thamserku és una muntanya de 6.623 metres de la serralada de l'Himàlaia i també el nom d'una empresa líder en l'organització de trékkings i expedicions -més de 500 des de la seva creació- pel Nepal, Tibet, Índia, Bhutan, Sikkim i Pakistà. Fa només 17 anys, Sonam Sherpa era un simple xerpa que carregava els bidons que altres omplien. Ara és ell qui decideix allò que és necessari i assesora les expedicions més importants.

Tot això era així fins que un dia decidí, després d'escalar el Thamserku Peak, que aquest podia ser un «nom ideal» per un negoci al voltant de la principal indústria turística del Nepal. La seva empresa és ara la més important de les 400 que es dediquen al turime d'aventura en el Nepal. Només enguany donarà suport a devers 42 expedicions a l'Everest, totes elles europees, excepte les britàniques que «van pel seu compte» i les americanes, les quals «no puc suportar per la seva prepotència», declarà Sonam Serpa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris