nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

L'aplicació legal de la castració química no té jurisprudència a l'Estat espanyol

Es tracta d'una mesura aplicada en altres països a delinqüents reincidents

72602

Sebastià Pol, abans de la celebració de la primera jornada del judici a l'Audiència Provincial de Palma.

E.L.V./G.P. Palma.
El judici contra Sebastià Pol, acusat de 14 delictes sexuals i per a qui la fiscal demana una condemna de 103 anys de presó, es reprendrà el pròxim dijous.

El processat fou condemnat a 69 anys per agressions sexuals a al·lotes entre 1985 i 1987, quedà en llibertat l'any 2000 i hi reincidí. L'advocat de Pol ha manifestat que el seu client sol·licita la castració química, mesura que no preveu el Codi penal espanyol i planteja per tant un obvi problema de legislació, ja que els jutges no poden dictar noves lleis, sinó que es limiten a aplicar-les.

En altres països com Dinamarca, Alemanya, Suècia, Canadà i EUA sí es preveu la castració química com a mesura per als criminals sexuals reincidents, i en altres com França han començat a experimentar la teràpia química. La castració química no és un tractament nou, ja que s'aplica des de fa molts d'anys als malalts de càncer de pròstata. Controlant o reduint els nivells de testosterona a nivells de castració el càncer deixa de progressar.

Segons fonts mèdiques consultades per aquest diari, «la castració química consisteix a subministrar substàncies perquè no tingui eficàcia l'hormona sexual que sembla que és la que indueix a realitzar segons quins actes (delictes sexuals)». El testicle és el productor de la testosterona, l'hormona sexual masculina que estimula sexualment l'individu. En els casos extrems hi ha gent que pensa que reduir els nivells d'aquesta hormona pot reduir la libido de la gent i «per tant, l'estímul sexual i l'agressivitat», explicà el doctor Mariano Ozonas, cap del servei d'Urologia de Son Dureta.

«Es tracta d'un tractament que, o bé suprimeix la producció de testosterona, o bé fa ineficaç la que es produeix. Així com un animal canvia la seva conducta quan el castren, es torna més dòcil i més tranquil, el mateix succeeix amb una persona», afegí el doctor Ozonas. Els principals efectes de la reducció de la testosterona són la disminució del nombre i de la freqüència d'ereccions.

La reducció de nivells de l'hormona s'aconsegueix amb pastilles en dosis diàries o mitjançant injeccions. «S'administra una injecció cada tres mesos i ja està, encara que en l'actualitat s'està experimentant amb injeccions cada sis mesos», concretà el responsable del servei d'Urologia, qui indicà que el sistema «no és gens complicat». «Es tracta d'un tractament el cost del qual està entre tres i cinc euros diaris encara que el seu preu no és el problema, sinó el fet que no estigui considerat per la llei a Espanya».

El dèficit de testosterona en els adults provoca alguns petits trastorns, com pèrdua de la gana sexual; en la gent gran pot provocar també pèrdues de pes i to vital. Els doctors López Bermejo i Ponce, que ahir comparegueren en qualitat de perits forenses per declarar en el judici, també assenyalaren altres efectes secundaris, com un augment de la tensió sanguínia o la feminització dels trets del pacient. En tot cas, la mesura ha d'anar acompanyada d'un tractament psicoterapèutic de suport.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris