lluvia ligera
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Home de Déu, conseqüent i figura clau

Representants de diferents confessions religioses valoren per sobre de tot la seva defensa de la pau

Representants de diferents confessions religioses amb presència a les Illes valoren per sobre de tot la defensa de la pau i els drets que realitzà Joan Pau II. També coincideixen a destacar la seva influència en l'àmbit polític, principalment en la caiguda dels règims de l'Est.

Andreu Genovart, vicari general, considera que ha influït molt a nivell mundial en aspectes com la defensa de la pau, dels drets humans, de la dignitat de la persona i de la vida. «El món no es canvia en un dia "afirmà", però quan estava contra la guerra, ho va dir. Ha estat un home conseqüent». Pensa també que fou determinant en la caiguda del comunisme i ha tengut un pontificat molt fecund, en molts d'aspectes. «Crec que Joan Pau II ha estat l'autèntica figura de Pere que ha animat la fe dels germans. Ha estat un home de Déu, de molta de fe i fidel als principis. Molt conseqüent, bon comunicador i s'ha acostat als joves», afirma.

Jaume Alemany, vicari de la Part Forana, sosté que el pontífex ha tingut una influència «impressionant» en la geopolítica europea. «L'est europeu que perfilà l'Europa unida era impensable sense el papa». Opina també que fou clau per a la caiguda del comunisme. «El seu ponticificat ha estat ric i llarg i el seu testimoni, creixent en tot moment. Ha expressat el que pensava amb claredat i un missatge universal».

Bernat Nebot, president de la Confederació de Religiosos de Balears (Confer), considera que els mitjans han exagerat la seva posició més «conservadora» i que el més important ha estat la part social. Políticament. segons Nebot, ha tingut molta importància, sobretot a Polònia, on va influir en la desaparició del comunisme, com també amb el mur de Berlín. Però al final, per Nebot, «el més important que ha fet aquest papa ha estat donar testimoni de fe i d'esperança i potenciar la part més social de l'Església». Pel que fa a la problemàtica vocacional, afirmà que «la veim sempre des del punt de vista europeu. No obstant això, només som un 25% dels catòlics».

Marta Monfort, presidenta de l'Escola Catòlica, defensa que «la seva feina ha estat molt positiva per afavorir el diàleg interreligiós. Així ho demostra la història. Durant el seu pontificat l'Europa de l'Est s'ha obert al món». «A Europa "continua" sembla que el cristianisme està en una certa crisi, en canvi a altres continents hi ha comunitats molt fortes».

Antoni Perelló, delegat de Família, considera que «quan el varen fer papa va crear moltes expectatives perquè era de l'Europa de l'Est. Una esperança que en moltes coses s'ha complert. Ha deixat una empremta en el món». Com a cap de l'Església catòlica també creu que «ha marcat un camí i en temes socials ha estat molt avançat, tot i que en temes morals, no tant. En l'actualitat hi ha entre 1.000 i 1.300 milions de catòlics, i fa 25 anys érem 800 milions. A més, a Amèrica ha agafat molta força».

Jaume Oliver, delegat del Laïcat, diu que Joan Pau II «ha suposat un rellançament de l'Església com a institució i una presència en tots els canvis. Clar, no podem oblidar els seus orígens. Té més implantació, però moltes coses s'han de revisar. El seu successor haurà de fer passes envers problemàtiques noves que necessiten una sensibilitat diferent».

L'arximandrita Makary, representant de l'Església ortodoxa a Espanya i Portugal, considera que «al seu país, Polònia, ha estat molt important políticament. En els països ortodoxos no ho ha estat tant, perquè tenen els seus propis patriarques. Tot i això, ha fet molta feina per la conciliació i l'acostament de les diferents confessions. Als països ortodoxos és vist com un gran papa. Molt carismàtic. Crec que serà una fita en la història. Totes dues esglésies combatíem el comunisme, però qui més el va patir va ser l'ortodoxa, senzillament pel nombre de fidels que té a l'Est. Ell va influir en el fet que Lech Walesa fos elegit president de Polònia».

Robert Ellis, el cap de l'Església anglicana a Mallorca, manifestà el seu parer que «ha estat un gran home i un líder internacional de l'Església. Va fer molta feina perquè caigués el comunisme i ha estat un home molt transparent, que ha implantat l'Església en moltes cultures». Sota el seu parer, «l'Església catòlica ha canviat en molts aspectes i ha augmentat la cooperació entre l'Església anglicana i la romana».

Thelander, representant de l'Església luterana sueca, assegura que Joan Pau II «no ha estat un home especial per a l'Església luterana, perquè no som fidels de Roma, però ha estat una gran personalitat i molt estimat». Tot i considerar que el cristianisme no té més implantació que fa 26 anys, sí destaca que el papa «ha tengut molta influència política, sobretot en els últims mesos de la caiguda del bloc soviètic».

Lounis Meziani, president del Consell Islàmic de Balears, i Oold Cherif, imam del Consell Islàmic, coincidiren que «ha estat un home que ha cercat la pau del món i s'ha acostat a totes les religions. Ha intervengut quan hi ha hagut un problema entre nacions i races, i ha ajudat els pobres. El món ha canviat molt amb ell».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris