algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Matas preveu recaptar fins 2008 un 25% més en tributs i reduir despesa sanitària

El Pla de sanejament manté l'impost de successions, que el PP havia promès eliminar

El Govern balear preveu incrementar un 25% els seus ingressos tributaris fins al 2008, augmentant imposts, aplicant-ne de nous i millorant la gestió recaptatòria de determinats tributs, com el de successions i donacions, que el PP s'havia compromès a suprimir. També pretén reduir la despesa, sobretot en Sanitat, i augmentar el deute durant els dos propers anys. Així s'explicita en el Pla de sanejament 2006-2008 que l'Executiu autonòmic ha presentat davant Madrid per corregir els comptes de la Comunitat.

En aquest pla, el Govern preveu com a «mesures i hipòtesis» per augmentar els ingressos corrents, l'aplicació del tram autonòmic de l'impost d'hidrocarburs, que suposaria la recaptació de 71'5 milions fins al 2008; l'increment de l'impost d'Actes Jurídics Documentats, que s'aplica des de l'1 de gener, per aconseguir 42'2 milions d'ingressos addicionals enguany i 143'4 milions més fins 2008; l'actualització de les taxes i cànons portuàris, per ingressar 53 milions més entre 2006 i 2008; i l'aplicació de les taxes sobre apostes hípiques, per recaptar sis milions més.

També es pretén millorar la gestió recaptatòria per aconseguir uns ingressos addicionals de 77'3 milions en el període del Pla. En aquest capítol es preveu un increment en la recaptació de l'impost de successions, un tribut que el PP havia promès eliminar. Tot això suposarà l'any 2008 uns ingressos tributaris de 2.407'39 milions, «que suposa un increment del 25% respecte dels 1.922'75 milions d'euros previstos el 2005», segons diu el document.

L'Executiu també planteja mesures de contenció de la despesa, racionalitzant els arrendaments, reduint els recursos «ociosos» de les empreses públiques i renegociant la cartera de deute, per acabar estalviant uns 40 milions d'euros en aquest períodes. A més, es preveuen mesures «complementàries», com la realització d'una Relació de Llocs de Treball de tots els centres docents, «per determinar la funcionalitat real de cada lloc i evitar costos».

Capítol a part mereixen en el Pla les «mesures de contenció i reducció de la despesa en el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)», una bateria de mesures organitzatives, econòmiques i farmacèutiques per estalviar 16'2 milions en tres anys.

El portaveu del Govern balear, Joan Flaquer, assegurà ahir que les mesures previstes al pla són «hipòtesis» que només s'aplicaran si Madrid continua mostrant «manca de sensibilitat» cap a Balears i no augmenta el finançament. El conseller manté que el Govern ha hagut de prendre mesures com a conseqüència de les despeses de fins a 200 milions d'euros sense pressupostar que deixà el Pacte i per la decisió de Rodríguez Zapatero de negar-se a complir convenis signats, com el de carreteres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris