algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

PP i Govern descarten que el nou Estatut obligui a conèixer el català

Volen mantenir l'actual redaccció, així com suggereixen els 'savis'

El futur Estatut d'Autonomia no inclourà el deure de conèixer la llengua catalana, ja que el grup parlamentari popular, que té majoria absoluta a la Cambra, apostarà per mantenir l'actual redacció, que no empara aquesta obligació. El Govern balear sosté la mateixa opinió.

Els diputats del PP es comprometeren, durant la darrera reunió de la ponència sobre la reforma estatutària, a estudiar una proposta del PSM que establia el següent: «la llengua catalana és la pròpia i oficial de les Illes...Tots els ciutadans i ciutadanes de Balears tenen el dret d'usar-la i el deure de conèixer-la».

Tot i que encara no hi ha pronunciament oficial, fonts del PP a la Cambra autonòmica, asseguren que el posicionament del grup coincideix amb les recomanacions del comitè de savis; és a dir, mantenir l'actual text de l'article 3 de l'Estatut: «tots tenen el dret de conèixer i usar el català i ningú podrà ser discriminat a causa de l'idioma».

El Govern balear, per la seva banda, també advoca per la tesi exposada per la majoria de l'esmentat comitè d'experts. A més, la vicepresidenta de l'Executiu, Rosa Estaràs, adverteix que la proposta del PSM, acceptada íntegrament per Esquerra Unida, «suposaria escometre canvis inassumibles, ara per ara, a les delegacions de l'administració estatal a les Illes, on actualment tot es fa en castellà».

Tanmateix, la número 2 del Gabinet Matas recorda que establir l'obligació de conèixer el català restringiria considerablement les opcions dels funcionaris de tot l'Estat que optassin a una plaça a l'Arxipèlag. En aquest sentit, diferents membres de la formació política d'Estaràs es demanen que passaria, per exemple, amb els funcionaris de l'administració de Justícia que hagin de ser destinats a les Illes.

Pel que fa a Unió Mallorquina, els seus diputats estan d'acord amb el postulats del PSM, tot i que consideren que l'actual situació aconsella que es mantengui l'actual redactat de l'article 3.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris