algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Els pescadors podran instal·lar peixateries pròpies en els ports

La nova norma estatal sobre venda al detall entra en vigor dia 16

Una nova normativa estatal que entrarà en vigor el 16 d'abril permetrà que els pescadors puguin disposar d'una peixateria pròpia a tots els ports pesquers.

Aquesta novetat coincideix amb la guerra oberta que s'han declarat pescadors i peixaters a Mallorca. Ja fa deu dies que els pescadors impediren als peixaters conèixer la quantitat de gènere capturada, tot i que sabien que si feien aquesta passa els distribuïdors es negarien a comprar-ne. De fet, de dimarts de la setmana passada ençà, la majoria de peixaters han deixat de negociar a la Llonja. Davant aquesta situació, els pescadors han començat a vendre directament al detall, a grans superfícies i a restaurants. Ara, amb la nova normativa, a més podran habilitar peixateries als ports, tot i que abans hauran d'eliminar els tradicionals punts de primera venda de la Part Forana i subhastar tot el peix a Palma.

El president de l'Organització de Productors MallorcaMar, Bernat Bonet, va reconèixer que el sector té en compte seriosament aquesta possibilitat, tot i que va insistir que «no volem deixar de banda els majoristes». Així i tot, pareix que la venda de peix té acceptació popular, ja que, segons Bonet «ahir (dijous) vàrem vendre 1'5 tones al detall a la Llonja i avui dematí (ahir) 570 quilos». D'altra banda, falta peix mallorquí als mercats. Precisament, des de la Conselleria de Sanitat es va confirmar ahir que la venda de peix al detall «compleix la normativa sanitària», no com denuncien els peixaters.

Per la seva part, el president de l'organització d'agricultors i pescadors Asaja, Biel Company va recomanar als peixaters que «cadascú miri ca seva». Company advertí que «no voldríem entrar en una guerra creuada de demandes, seria una estupidesa infantil, pròpia de gent que juga amb els interessos d'altra gent i que no té en compte que és qui estigui lliure de pecat qui ha de tirar la primera pedra i que quan la tiri pot ser que la hi tornin». El president d'Asaja recordà que «som homonets i hi hem de posar seny. Nosaltres hem respectat la seva posició de no comprar-nos peix i ells han de respectar que nosaltres vulguem vendre el peix a altres».

Finalment, tot i que des de la Conselleria d'Agricultura i Pesca i des de la direcció de la Llonja s'ha indicat que si la venda al detall es perpetua s'haurà d'adaptar l'espai a les noves necessitats, Company creu que «la Llonja no ha de ser això».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris