nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

L'Institut Oceanogràfic preveu un bon inici d'any per a les pesqueres

El mal temps afavorí la renovació de fitoplacton que alimenta el peix

L'Institut Oceanogràfic, que depèn del Ministeri d'Educació i Ciència, preveu que aquest principi d'any sigui «bo per a les pesqueres». Aquesta és una de les conclusions de la investigadora María Luz Fernández Puelles, que forma part de l'equip de l'organisme que està realitzant un estudi sobre les condicions fisicoquímiques, les estructures de les comunitats i els fluxos biogeoquímics del Mediterrani balear i nord-occidental. Aquesta acció està emmarcada dins el projecto Eflubio, que es realitza a bord del vaixelCornide de Saavedra, que ahir va ser rebut al port de Palma pel secretari d'Estat d'Universitats i Investigació, Salvador Ordóñez, i la directora de l'Institut estatal d'Oceanografia, Concepción Soto.

Segons va explicar Puelles, el projecte cerca «identificar, quantificar i relacionar» les dades obtingudes amb el conegut com a «bloom primaveral», una explosió de fitoplacton, que és la base de l'alimentació dels peixos, i que es dóna en aquesta època. Precisament, la zona investigada és la més productiva del Mediterrani occidental.

La investigadora va indicar que les baixes temperatures registrades l'hivern i els forts vents de Tramuntana han afavorit la circulació de nutrients marins i que la renovació de fitoplacton sigui major. Igualment, a través de la investigació, que està dotada amb un pressupost de 300.000 euros, l'organisme podrà aprofundir en la relació que té el canvi climàtic i la mar, ja que el fitoplacton absorbeix diòxid de carboni, un dels gasos contaminants per a l'atmosfera i que encalenteix el planeta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris