muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

UGT no pensa avalar «a qualsevol preu» la política del Govern Matas

En l'entorn de la central es comença a criticar el seguidisme de CCOO

Després del darrer oferiment oficial del Govern per a la concertació social, UGT ho té ben clar: «No pensam avalar a qualsevol preu la política econòmica i laboral de l'Executiu Matas». Els continus fracassos de les meses de diàleg social, en especial la de turisme, i la nul·la capacitat per arribar a acords fan dubtar el sindicat de l'efectivitat de la proposta.

Mentrestant, en l'entorn d'UGT comencen a qüestionar la unitat sindical amb dures crítiques cap a l'actitud de «seguidisme» practicada per la cúpula de CCOO. Després d'haver abandonat junts la Mesa de turisme, ara sembla impossible poder consensuar un plataforma conjunta per a la negociació amb el Govern i amb els empresaris al voltant d'un únic document estratègic en matèria econòmica, laboral i social.

Concertació
Convé recordar que fou la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, qui aprofità unes «breus però efectives» reunions informals amb les direccions d'UGT i de CCOO sobre la reforma estatutària per anunciar un «oportunista» pla estratègic per l'ocupació. En concret, es tractaria de posar al dia a través d'una subcomissió de la Mesa de Diàleg Social un acord que els agents socials ja havien subscrit amb el Govern del Pacte de Progrés en la legislatura passada.

Damunt la taula, el Govern hi posaria el foment de l'ocupació, l'economia productiva i la cohesió social com a eixos de la concertació. Una proposta que la patronal Caeb acollí amb satisfacció, CCOO amb certa prudència -«es tracta de l'execució d'un compromís que Matas adquirí el novembre passat»- i UGT amb grans dosis d'escepticisme.

Des de la Unió General de Treballadors, el responsable d'Acció Sindical, Manuel Pelarda, recordà que «dins el marc d'un gran pacte, nosaltres optam per establir objectus a curt, mig i llarg termini». I advertí que els acords arribaran allà on sigui possible, perquè el que no farem mai és seguidisme del Govern Matas».

És precisament en aquest punt on sorgeixen les crítiques en l'entorn d'UGT que fan trontollar la unitat sindical. La proposta de CCOO per al diàleg i la concertació socials no ha estat ben rebuda per l'altra central majoritària, que la qualifica de «simplista i d'acceptació fàcial per al Govern». La solució implicaria, per tant, l'assumpció d'una proposta única com a base de la plataforma conjunta de negociació amb l'Executiu i les patronals.

Demandes i propostes
UGT ha elaborat un document de 57 pàgines en el qual es recull una sèrie de demandes socials i de propostes sindicals orientades cap a la consecució de quatre grans objectius: promoure l'ocupació, més estable, de millor qualitat, més segura i amb més drets; assolir la igualtat, la integració i la cohesió social a través de la universalització dels drets socials; aconseguir uns serveis públics de qualitat; i atendre, en fi, altres necessitats socials bàsiques.

L'objectu final del document és un acord estratègic sobre les bases d'una economia productiva, competitiva i sostenible, a més d'una cohesió social i d'una sostenibilitat que garanteixin el benestar futur. Aquesta és la proposta que UGT traslladarà a Comissions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris