nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

El «miracle» basc de la família Nigorra

Com en un mes i un poc, una parcel·la de Calvià passà de valer 30 milions a 430 milions de pessetes

De 34 milions de pessetes a 430 milions. 1.265 pessetes per cada 100 d'inicials. Aquesta fou la revaloració que experimentà una de les parcel·les Q de la família Nigorra durant el mes i busques que estigué en mans de dues societats domiciliades a Euskadi i administrades per integrants dels consells d'administracions de societats del mateix grup familiar.

La Hisenda basca té un règim propi al marge del general a l'Estat espanyol que oferia importants avantatges fiscals a les societats que s'establissin en aquesta Comunitat Autònoma. Bona part de la normativa que regia l'impost basc de societats ha estat anul·lada fa poc pel Tribunal Suprem, que l'ha considerada inconstitucional.

Deu parcel·les més de similars proporcions i valoracions inicials seguiren un procés idèntic, la qual cosa permet quantificar l'operació de manera aproximada en més de 4.000 milions de pessetes. Les passes seguides per totes aquestes parcel·les atragueren l'atenció de l'Agència Tributària, que hi realitzà una inspecció. La solució decidida per al cas fou comentada pel col·lectiu d'inspectors fiscals de les Illes Balears.

Qui assumí la representació de la família Nigorra fou el bufet Cuatrecases, de Barcelona, sense que hi intervinguessin els seus associats a les Illes Balears. Juan Nigorra, conseller delegat d'Habitat Golf, s'ha negat a comentar les operacions esmentades a Diari de Balears per la línia informativa que, segons el seu parer, segueix aquest rotatiu.

La parcel·la Q20, situada a la urbanització Nova Santa Ponça, de Calvià i amb una extensió de 13.724 metres quadrats, estava escripturada el 5 de gener del 1999 per 33.953.176 pessetes i a nom d'Imisa, propietat de la família Nigorra, sense que s'hi fes constar la referència cadastral, incompliment que el registrador anotà. El mateix dia, es fa constar que la titularitat del terreny és d'Habitat Golf Santa Ponsa, de la família Nigorra, que ha absorbit Imisa.

El 24 de desembre del 1999, s'anota al registre que la propietat de la parcel·la Q20 ha passat, per escissió, a mans de la societat Parcela Q20 SL, constituïda el 24 de novembre i amb domicili social al carrer d'Alameda Mazarredo, de Bilbao. Realitzà la inscripció Francisco Javier Frontera, també administrador d'Habitat Golf.

Tot seguit, la societat Consejo Minsk, també domicilada a Bilbao i constituïda l'11 de novembre, absorbeix Parcela Q20 SL. La nova titularitat del terreny és inscrita al Registre el 28 de gener. Aquesta societat és administrada per Juan Nigorra Cobian.

Finalment, Consejo Minsk aportà la parcel·la Q20 a Ses Penyes Rotges de Inversiones, també administrada per Juan Nigorra Cobian. L'acord de la junta general d'accionistes, del 26 de gener, s'inscriu al Registre Mercantil de Bilbao el 3 de febrer del 2000. Juan Nigorra va inscriure la parcel·la al Registre de la Propietat per un valor de 430 milions de pessetes.

Les parcel·les que viatjaren a Euskadi s'han urbanitzat. Una part continua en propietat de la família Nigorra i una altra fou traspassada a Apex 2000 SAU i a Jardimar. Els apartaments en pisos plurifamiliars es venen a un preu de prop de 300.000 euros i els xalets a 670.000 euros, tal com es detalla al gràfic adjunt i es pot comprovar a la web d'Habitat Golf.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris