nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

IB3, bilingüisme des del primer dia

La tele comença a emetre dimarts en català i castellà, i amb una producció externalitzada

Dos dies queden perquè els telespectadors puguin veure les primeres imatges d'IB3, la nova televisió autonòmica de les Illes Balears. Coincidint amb el Dia de les Illes Balears, el Govern inaugurarà dimarts les instal·lacions i a les vuit del vespre s'iniciaran les emissions.

Els productes estrella del primer dia seran L'Amo de Son Quint, una producció pròpia i Otoño en Nueva York, una pel·lícula en castellà, que ja s'ha estrenat en català per televisió. Després tornarà la carta d'ajust fins al maig, quan s'iniciaran les emissions dels informatius i d'altres continguts. Fins setembre no arribarà la graella definitiva, que ja podria incloure els partits de la lliga de futbol.

Abans que tot això passi, el camí iniciat pel Govern a finals de 2003 "modificà la Llei de la ràdio i televisió autonòmica" haurà estat farragós. Quatre han estat els elements de debat que han precedit la posada en funcionament de l'ens: la llengua que utilitzarà, el sistema de producció de continguts, la política de nomenaments i les freqüències que ocuparà.

La nova televisió serà bilingüe i emprarà el castellà i el català de les Illes. Els informatius i els programes infantils s'emetran en les modalitats lingüístiques pròpies. El mateix es farà en altres espais divulgadors, com un programa de cuina, conduït per Paquita Tomàs, o un altre de cultural, presentat per Maria de la Pau Janer. Les pel·lícules, en canvi, seran en castellà "IB3 ha rebutjat films doblats per TV3" i ja s'ha contractat «periodistes estrella» monolingües com Carlos Dávila o Fernando Schwartz. L'alemany i l'anglès s'empraran en informatius.

L'altre gran element de debat ha estat el sistema de producció de continguts. IB3 ha externalitzat tota la producció i tant els programes com els informatius s'han encarregat a productores. La plantilla de l'ens està formada per unes 70 persones, bàsicament directius. Els empleats de les empreses contractades per IB3 seran uns 600.

El fet que la productora encarregada dels informatius estigui dirigida per l'exdirector general de Comunicació del Govern, Javier Mato, també ha provocat denúncies de l'oposició. L'esquerra no s'ha cansat de criticar la política de nomenaments de l'ens i la vinculació dels directius al PP, al Govern balear o al president Jaume Matas. I ho ha fet començant per la directora, Maria Umbert, qui fou cap d'informatius de TVE a Balears i cap de Gabinet de Presidència.

Les freqüències que ocuparà la nova televisió també han estat objecte de controvèrsia. En principi havia d'afectar les de TV3 però, després de l'acord amb la Generalitat catalana, són les del Canal 33 les que majoritàriament s'ocupen. Les de Canal 9 i Punt 2 també es veuran afectades, però en menor mesura. En tots els casos, les autonòmiques tapades s'han desplaçat a altres canals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris