nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
11°

El paisatge del ciment i de les grues arrasa gran part del litoral manacorí

La manca d'un Pla General i unes Normes Subsidiàries dels 80 han permès la destrucció

90134

Els xalets s'alcen just damunt els penya-segats.

Des de la mar i a vista d'ocell, la imatge parla per si mateixa. Un extens paisatge de ciment i grues domina bona part del litoral del municipi de Manacor. D'aquesta depredació humana, només se'n salven les cales verges que apareixen com a minúscules taques verdes enmig d'una immensa capa grisa d'asfalt. Tot i que des de l'Estany d'en Mas fins a Cales de Mallorca la relativa preservació del front marítim ha permès aquest conjunt de petits pulmons verds; a la primera línia marítima que va des de Cala Anguila a s'Illot, els penya-segats topen literalment amb centenars d'habitatges unifamiliars.

La causa de tot plegat: unes Normes Subsidiàries de 1980 que permeten incrementar la capacitat de la població fins a assolir al voltant d'uns 180.000 habitants. Tanmateix, el litoral n'és el gran castigat.

Del paradís natural al paisatge del ciment i de les grues. Així és com apareix ara cala Magrana davant els ulls impotents de desenes de veïns que perceben com cada dia el ciment de construccions de nova planta a manera d'adossats i dúplexs unifamiliars avança imparable cap als penya-segats del litoral manacorí.

Una nova promoció d'adossats que una coneguda constructora està aixecant a pocs metres de la mar de cala Magrana ha alçat novament fortes crítiques entre alguns veïns que resideixen al petit nucli costaner, entre Porto Cristo i Cala Mendia.

«Ens demanam fins quan durarà el creixement urbanístic de cala Magrana. En molts pocs anys, la zona ha esdevingut farcida d'adossats amb piscina que s'alcen a escassos metres de la línia de protecció marítima. No entenem com l'Ajuntament de Manacor i menys la demarcació de Costes, dóna via lliure a unes obres en una àrea que tocaria estar protegida», critiquen alguns veïns de cala Magrana.

I és així. Cala Magrana i cala Mendia compten a dia d'avui amb molts pocs metres de superfície edificable. Ara, una nova promoció d'habitatges a na Magrana s'alça com un autèntic poble al bell mig de la urbanització. Aquest paisatge de ciment troba la seva continuïtat just en el límit dels penya-segats, on precisament s'han reactivat un conjunt de xalets que foren objecte d'un litigi que enfrontà la promotora i un col·lectiu de veïns afectats.

Aquest polèmic litigi derivà en una sentència favorable a l'Ajuntament de Manacor, durant la passada legislatura, per haver concedit llicència d'obres als promotors d'aquest conjunt d'habitatges. Tant el complex d'adossats com els xalets adossats «amb vistes a la mar» són legals. Però aquest patrimoni s'ha perdut per sempre més.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris