muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

Els promotors presentaran un recurs contra el Pla Territorial

Diuen que vulnera l'autonomia municipal i directives europees

L'Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears (PROINBA) va decidir ahir en assemblea i per àmplia majoria presentar un recurs contra el Pla Territorial de Mallorca, aprovat pel Consell el passat desembre i en vigor des de gener. Els promotors entenen que el Pla vulnera l'autonomia municipal, incompleix directives europees i envaeix competencies del Govern.

Després de conèixer l'informe jurídic sobre el Pla Territorial elaborat per la Universitat Complutense de Madrid, que veu raons de constitucionalitat per instar la Justícia, els associats van acordar presentar recurs al contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB). Segons aquest informe, el Pla vulnera l'autonomia municipal; incompleix les directives europees sobre impacte ambiental i envaeix competències del Govern perquè legisla sobre sòl.

La decisió sobre el Pla Territorial va portar els promotors a avançar la seva assemblea general, perquè el termini per presentar recursos s'acaba la setmana vinent. En una compareixença posterior a l'assemblea general, el president de l'associació, Gabriel Oliver, va informar de la decisió dels associats i va aprofitar per deixar clar que els promotors immobiliaris no són depredadors del territori com, segons ell, han volgut fer veure alguns partits, i aposten per un major aprofitament de l'espai ja construït. Precisament la densitat de construcció que marca el Pla Territorial originà crítiques dels promotors, que la consideraven poc intensa.

Per altra banda, l'assemblea d'ahir també va servir per marcar els objectius de l'associació per a enguany. Entre aquests destaca la intenció d'instar les administracions a impulsar «mesures efectives» per afrontar la realitat social del problema de l'accés a l'habitatge i fomentar la col·laboració dels Ajuntaments per modificar normes que permetin una optimització del sòl.

La patronal també proposarà a les administracions que apostin de forma decidida per l'elaboració d'estudis i per projectes d'investigació i desenvolupament, que contribueixin a l'anàlisi de qualitats de materials innovadors. L'objectiu és aconseguir, en el futur, abaratir el preu de l'habitatge. PROINBA també vol implicar les empreses en la creació i implantació del «segell verd» en les promocions, fet que permetria avançar-se a la normativa europea sobre qualificació energètica dels edificis.

Aquest «segell verd» requereix el compliment d'uns requisits mínims que han de ser verificats per un ens col·laborador extern. La seva proliferació suposaria per als promotors immobiliaris un element diferenciador en el mercat. Finalment, l'entitat informa els associats de la posada en funcionament del seu nou portal d'Internet i de la publicació d'una guia per a la gestió de la prevenció de riscs laborals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris