nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El PSIB es rebel·la contra l'oblit que envolta les víctimes del franquisme

Demanen un cens de desapareguts i l'eliminació dels símbols feixistes

Durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra, milers de ciutadans de les Illes patiren la persecució de les autoritats franquiste. El fet de no compartir les idees dels vencedors els va dur a processos judicials injusts i, finalment, a la mort.

Setanta anys després del cop d'Estat del «generalíssim», i tres dècades després de la seva mort, el PSIB-PSOE considera que és ben hora de rebel·lar-se contra l'oblit i restablir l'honor d'aquells defensors de la democràcia, que en molts de casos varen ser enterrats de manera «irregular».

La diputada socialista Aina Rado calcula que entorn de 2.000 persones foren sepultades en fosses col·lectives o abandonades en pous i a les voreres dels camins.

El PSOE, que presentarà la iniciativa com a proposició no de llei al Parlament, pretén que s'elabori un cens de desapareguts durant la contesa i un catàleg de fosses comunes existents a les quatre illes. També promouen «l'adjudicació dels honors deguts als càrrecs públics» perseguits per Franco i l'eliminació dels símbols feixistes que encaren perduren als monuments, places i carrers de l'Arxipèlag.

La portaveu de grup parlamentari socialista, Francina Armengol, manifestà ahir en roda de premsa que les famílies d'aquells que deixaren la vida defensant la democràcia es mereixen una compensació moral i jurídica. Armengol recordà que els reconeixements i homenatges que reberen els morts del bàndol guanyador mai no existiren a la part dels que perderen la Guerra Civil.

En aquest sentit, valorà positivament el projecte de llei impulsat pel Govern central, que ahir va entrar al Congrés dels Diputats, que preveu, entre altres qüestions, l'increment de les pensions per als «nins de la guerra», que hagueren d'emigrar per fugir del règim dictatorial de Francisco Franco.

Per la seva part, Aina Rado recordà que «la transició política viscuda a Espanya deixà en el camí els vençuts i és hora que es reconegui la seva tasca». Així mateix declarà que, per raons biològiques, «cada vegada queden manco testimonis directes de la guerra que puguin ajudar a trobar desapareguts», i això fa que sigui necessari intensificar les investigacions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris