muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

El jutge arxiva la causa contra Nájera per la compra d'un solar a Santa Ponça

És el tercer sobreseïment judicial d'un cas obert per Delgado contra l'exbatlessa

69000

L'exbatlessa de Calvià, Margarita Nájera.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma, Juan Ignacio Lope Sola, ha decretat el sobreseïment provisional d'una causa contra l'exbatlessa Margarita Nájera i el seu exmarit, Manuel Barajas, per la compra d'un solar a Santa Ponça.

Aquesta és la tercera causa contra Nájera arxivada pels jutges, després dels casos del Western Park i de despeses institucionals. En aquesta causa, s'acusava Nájera, Barajas i el recaptador de l'Ajuntament de Calvià, Jaume Riera, de ser els presumptes autors dels delictes de suborn passiu impropi i prevaricació.

Però l'acte del jutge és contundent a l'hora de rebutjar totes aquestes imputacions: «No ha quedat acreditat que tengui gens de relació amb el supòsit atorgat per la denunciada, tracte de favor que tal com s'ha expressat en el raonament anterior tampoc no ha quedat acreditat», assenyala la resolució. El presumpte tracte de favor consistia que venent el solar per un preu inferior al de mercat es féu un «regal» a l'exbatlessa per aconseguir una cosa lícita, que era la renovació i la millora del contracte.

Margarita Nájera avalà un préstec amb garantia hipotecària sobre el solar. Poc després de realitzar-se aquesta operació, el contracte del recaptador municipal fou renovat i millorat econòmicament. El PP considerava que Riera vengué el solar a Barajas per un preu molt inferior al de mercat i n'acusava Nájera i els responsables del servei de recaptació de la Sala, Jaume Riera i Domingo Cruz.

També es considera provat que no existí cap «regal», ja que el recaptador millorà molt més el seu contracte quan Carlos Delgado accedí a la batlia. Tanmateix, un dels raonaments jurídics de l'acte assenyala: «Sobre la venda d'un terreny per part de la societat Construcciones Calviá, de la qual són administradors solidaris Jaume Riera i Domingo Cruz, recaptador de l'Ajuntament de Calvià i oficial major del servei de Recaptació, respectivament, a l'empresa Señalizaciones y Derivados, de la qual és administrador únic Manuel Barajas, que en aquells moments era casat amb Margarita Nájera, en règim de separació de béns, per un preu notòriament inferior al del mercat, segons es diu en la denúncia, ha de destacar-se en primer lloc que la taxació aportada per aquesta, per un valor de 45.633.527 pessetes, no s'ha de tenir en consideració, ja que ni la mateixa perit no va ratificar l'esmentat informe en la seva declaració judicial».

I afegeix: «A part del peritatge esmentat se n'han aportat a la causa tres més, un de sol·licitat per la representació del denunciant, un altre a instàncies de la representació dels denunciats Jaume Riera i Domingo Cruz, i el tercer efectuat pel perit judicial, amb les valoracions que pugen a 183.494 euros, 124.788 euros i 196.689 euros. Cap peritatge no coincideix amb els altres, ni amb el preu que figura a la compravenda, una dada que sembla indicar la dificultat d'una valoració exacta del terreny, i que respon a diferents mètodes de valoració usats pels perits, sobretot pels valors de referència presos d'escriptures de finques de la zona o per valors que figuren als diaris, però tal dada per si sola no és indicativa de la comissió dels delictes».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris