algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

UM critica el Govern Matas pel poc esperit de diàleg amb Madrid

Demana a l'Executiu un canvi de tarannà per no perdre inversions de l'Estat

J. TORRES. Palma.
Unió Mallorquina, que té un Pacte de governabilitat amb el PP, responsabilitzà ahir el Govern balear de la manca d'inversions de l'Estat a les Illes i li demanà un canvi de tarannà, més esperit de diàleg i major capacitat de negociació per poder arribar a acords amb Madrid. Segons un informe d'aquest partit, que compara els pressuposts autonòmics del 2005, les Balears són la Comunitat que més s'ha endeutat i una de les que major pressió fiscal exerceixen, però també és la que menys doblers rep de l'Estat.

Els nacionalistes criticaren la «insensibilitat» de l'Executiu central però, en una actitud inusual aquesta legislatura, també recordaren a l'autonòmic que «no es perd tot per un costat» i que la manca d'entesa amb Madrid només perjudica els ciutadans de les Illes, que han de suportar l'endeutament i la pressió fiscal.

«Si un vol aconseguir finançament de Madrid, hi ha d'anar amb un tarannà dialogant i sabent que ara hi governa el PSOE, agradi o no», assenyalà el portaveu d'Economia d'UM, Miquel Àngel Flaquer. «Ha faltat diàleg i capacitat de cedir», afirmà el polític, que reclamà «per favor» un canvi de tarannà.

L'estudi, presentat ahir per Flaquer, evidencia que les Illes són la regió que menys doblers rep de l'Estat i de la UE en termes absoluts i la segona que menys en percep per habitant, amb només 340 euros (Extremadura en rep 2.648 per habitant i la mitjana estatal és de 1.258 euros). Segons UM, cada balear obté 918 euros menys que la resta.

La falta de finançament explicaria l'elevada pressió fiscal i l'important endeutament pressupostari. L'Arxipèlag és, després de Madrid, la Comunitat on els ingressos tributaris tenen més pes pressupostari (un 66%, lluny del 28% d'Extremadura) i és la tercera on els ciutadans han de pagar més tributs (2.045 euros per habitant), després de Catalunya i Madrid.

L'endeutament de les Illes, de 659 milions per al 2005, és el més important a nivell pressupostari i per habitant (690'71 euros, molt superior a la mitjana estatal, de 231 euros per habitant). En canvi, les Balears són la CA més inversora (amb 737'08 euros per habitant, quan la mitjana estatal és de 450E) i han deixat de ser el territori amb menys pressupost per habitant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris