muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Una xarxa de falses captaires recapta a Mallorca més de 450.000 euros el mes

Policia i Guàrdia Civil tenen controlades 150 d'aquestes dones que demanen almoina

Una xarxa de falses captaires romaneses, composta per almenys 150 dones, obté cada mes a Mallorca beneficis que superen els 450.000 euros.

Cada matí, a Palma, diverses furgonetes recullen puntualment les romaneses als seus pisos llogats pròxims al carrer Aragó.

Malviuen fins a 20 dones en habitatges de 90 metres quadrats i la llei del silenci impera entre elles. «Són gitanes de l'Est i per tant mai col·laboren amb les forces de seguretat. Aquest és un dels principals problemes davant del qual ens trobam quan investigam aquestes màfies», reconegué ahir un comandament policíac.

Els seus caps les deixen a prop dels supermercats des Fortí, Camp Rodó, Avingudes, Son Dameto, Son Dureta, Es Rafal i altres zones, però mai a la porta. «Són molt discrets i obliguen les al·lotes a baixar-se a uns 200 metres del local, per no cridar l'atenció», afegí una font consultada. Les màfies que controlen aquestes dones s'encarreguen de tots els detalls. Han de tenir un aspecte descurat, robes molt folgades i en aparença bruta, i fins i tot els escriuen el text que apareix al cartell que ensenyen al carrer. «És molt curiós, però hi ha molts cartells escrits per la mateixa persona i que s'intercanvien les captaires entre elles», explicà la Guàrdia Civil.

La seva 'jornada laboral' pot durar 8, 10 o de vegades 12 hores. Seuen sobre un cartó i estenen una de les seves mans, xiuxiuejant durant hores frases inintel·ligibles. Les ubicacions més cobdiciades són les portes dels supermercats i també determinades farmàcies.

En un dia -segons càlculs policials- cada gitana romanesa pot guanyar uns 100 euros. Així doncs, si hi ha 150 dones controlades pels cossos policials, els seus beneficis totals al mes ascendeixen a uns 450.000 euros (uns 75 milions de les antigues pessetes). Una mínima part s'inverteix a pagar els lloguers dels pisos i la resta, una quantitat milionària, és enviat a Romania, als comptes dels grans 'capos', els que aconseguiren introduir il·legalment a Espanya les dones amb promeses d'un treball digne.

Aquest fenomen que va en augment i que preocupa les Forces de seguretat, no es practica només a Palma. També ha estat detectat a Inca, Manacor, Bendinat, Can Picafort o Alcúdia. «No es tracta d'una cosa nova, però en els darrers mesos s'ha disparat. En moltíssims supermercat de Palma hi ha, a la porta, una falsa captaire. El problema és que les màfies han desplaçat pobres autèntics», explicà un policia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris